+ Építészet

Brutalista stílusban készült épületet akarnak lerombolni Prágában

Nyílt levélben tiltakoznak a cseh egyetemek és főiskolák művészettörténészei a kulturális minisztérium azon döntése ellen.

Keresés a weben

Nyílt levélben tiltakoznak a cseh egyetemek és főiskolák művészettörténészei a kulturális minisztérium azon döntése ellen, amelyben megtagadta egy Prága központjában álló, a 20. század második felében brutalista stílusban felépült épületegyüttes kulturális emlékké nyilvánítását, és ezzel megnyitotta az utat az épület lerombolása előtt.

A Transgas néven ismert, három épületből álló együttest 1966 és 1976 között építették a cseh Nemzeti Múzeum Vencel-téri épülete mögött a Vinohrady sugárút kezdetén. Korábban az épületekben az állami gázipari vállalat és egy szakminisztérium székelt. Az épületek jelenleg a Reavis HB ingatlankereskedő társaság tulajdonában vannak, amely irodaházat szeretne építeni ezen a rendkívül drága helyszínen. A Transgas épületeit négy cseh építész – Jindrich Malátek, Ivo Loos, Zdenek Eisenreich és Václav Aulicky – tervezte közösen, és szakértők szerint a brutalista építészet remekei.

Meggyőződésünk, hogy a 20. század második fele cseh építészetének rendkívüli alkotásairól van szó, amelyek alkotó módon kapcsolódtak a korabeli nyugati brutalizmushoz és technicizmushoz

– írják a művészettörténészek a Daniel Herman kulturális miniszternek címzett levelükben, amelyet a Právo című napilap közölt.

A kulturális minisztérium döntésében ugyan elismerte az épületek építészeti értékeit, de a tárca szerint ezeket messze meghaladják a komplexum urbanisztikai hiányosságai. A minisztérium úgy véli, hogy a Transgas épületei nem illenek be a történelmi városképbe.

A brutalista építészet az ötvenes évektől vált népszerűvé, és nem csak a szovjet blokk országaiban: Japántól Izraelen át Kanadáig mindenhol megjelentek a hatalmas tömegérzetet közvetítő, erődítményszerű, puritán (nem csak) betonból felhúzott kolosszusok. Az irányzat kiindulópontja a funkció előtérbe helyezése és a költségcsökkentés voltak, ám az ilyen építmények letaglózó kinézetére jópár kormányzat is rákattant, hiszen ezekkel aztán tisztességesen lehetett reprezentálni.
Ezek a geometrikus, tömbös, zord óriások nemsokára összefonódtak a szocialista utópiákkal, így érthető, hogy egy idő után már nemkívánatos konstrukciókká váltak (pedig ha végigfutjuk szemmel a róluk készült fotókat, még mindig lenyűgöző hatással képesek lenni az agyra). – írja az urbanplayer.hu

A művészettörténészek és a Prága kulturális értékeinek megőrzéséért dolgozó civil szervezetek szerint viszont súlyos hiba az értékes brutalista épületeket egy “átlagos minőségű” irodaházért lerombolni.

Végleges döntés az ügyben még nincs, és a sajtóban folytatódik az éles vita a témáról. Prágában eddig nagyon óvatosan bántak a szélesebb történelmi városközponttal, és nagyrészt csak azokon a helyeken emeltek új épületeket, amelyek különböző okok miatt üresen álltak. A közvélemény, amely nagyon érzékeny a témára, több helyen már megakadályozta új épületek emelését. Néhány projektről pedig már több éve nyílt társadalmi vita folyik.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. gmihaly szerint:

    A cseh minisztérium menjen csak a pixába.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top