A Pannon Filharmonikusok négy tagja is részt vesz a lyoni főzőolimpián.
Január 24-én veszi kezdetét Lyonban a világ legnagyobb szakácsversenye, a Bocuse d’Or. A pécsi zenekar négy tagja – Kovács László, Mátyás Tibor, Asztalos Tamás, Csernik János – kapta a felkérést, hogy a séfek séfjei előtt játsszák a Bocuse d’Or hivatalos fanfárjait. A rezesek 2017. január 23-án, hétfőn utaztak Lyonba. Valódi megtiszteltetés a Pannon Filharmonikusok számára, hogy a pécsi zenei tehetségek játékuk során a helyszínről is szurkolhatnak a címvédőnek, Széll Tamásnak és a magyar csapatnak a komoly megmérettetés alatt.
A döntős csapatok, köztük Szél Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is követhetnek a szurkolók és az érdeklődők.
A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, échalotte, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több, mint 140 féle zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence – tájékoztatta a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az MTI-t.
A nemzetközi szakácsversenyen a hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, a kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyeké, amikor a 24 csapat időre főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.
A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, és a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.
A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat megnyert. Szél Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.
A döntőn kedden 9.50-kor kezdődött a magyar csapat főzése, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.
Így szurkolhatsz a magyar csapatnak a gasztronómia Forma-1-én