+ Irodalom

Megszökött a kórházból a szíven szúrt férfi

Egy este New Jersey-ben szíven szúrt néger férfit szállítottak kórházba. Megműtötték, befektették egy szobába. Nem sok esélyt adtak neki, hogy megéri a másnapot.

Furcsa történetek a XX. századból magyar sajtócikkek alapján – 1938 – a kép Louis Faurer fotója New Jersey, ’38

január, Bulgária – Egy kis mohamedán falu vendéglőse fiatal lánnyal lépett házasságra. A vendéglőben hatalmas lakomát csaptak, ám az ifjú asszony egy óvatlan pillanatban a földre ejtette az ürühúst. A mohamedán vendéglős ezen úgy fölhúzta magát, hogy kézen ragadta az asszonyt, visszavitte az anyakönyvvezetőhöz, és a házasságkötés után 75 perccel elvált tőle.

január, USA – Az állattenyésztés egyes ágazataiban az állatok becsapására szakosodtak. A tyúkoknál télen is 24 órán át égették a villanyt, az oktalan állatok pedig naphosszat tojták a tojást, mert azt hitték, hogy folyton nappal van. Az ország északi részén lévő méhkaptárokat pedig januárban utaztatták délre hűtött vagonokban. Megjött a nyár, gondolták a méhek, és újra petézni kezdtek.

január, Dánia – Samsö szigetén egy egyetemi tanár a tehenek mesterséges megtermékenyítésével folytatott kísérleteket, amelyben megállapította, hogy a mesterséges megtermékenyítésben a tehenek 90 százaléka lesz borjas, míg a szimpla örömszerzés által csak 50. Mielőtt a tudós nyilvánosságra hozta volna eredményeit, végiggondolta leendő családi életét.

február, Finnország – Életbe lépett az anyaságot védő törvény, olvasta egy asszony az újságban. A hasa kerek volt, az arca rózsaszín. Megnézte a jövedelemhatárt, és látta, ha a gyermeke megszületik, 450 finn márkát fog kapni. Hátradőlt a székben, leeresztette az újságot, és arra gondolt, őróla akkor most gondoskodnak, odafigyelnek rá, és talán a babának is jobb élete lesz így.

február, Anglia – A közlekedésügyi miniszter régebben sokat utazott éjszaka, és volt egy-két meleg pillanata, ezért azon törte a fejét, nem lenne-e célravezetőbb a sötét aszfaltot színesre festeni? A kísérletekben három színt próbált ki, a rózsaszínt, a vöröset és a sárgát. Még nem összegezték az eredményeket, de úgy tartotta, hogy a lefestett utak még nappal is színesebbé teszik a tájat.

február, USA – Egy este New Jersey-ben szíven szúrt néger férfit szállítottak kórházba. Megműtötték, befektették egy szobába. Nem sok esélyt adtak neki, hogy megéri a másnapot. Reggel a nővér hűlt helyét találta a férfinak. A ruhafoszlányokból arra következtettek, hogy az esőcsatornán mászott le a harmadikról. Négy napon át hálóingben bolyongott a városban, mire a rendőrök rátaláltak. A kórházban megvizsgálták. A szívsebe begyógyult.

március, Németország – A bajor szokásoknak megfelelően égő gyertyát nyomtak a haldokló öreg kezébe. Telt s múlt a csalóka idő, az öreg paraszt szívósnak bizonyult, a gyertya fehér gallért növesztett a keze fölé. Ott ült mellette a kis unoka, aki lélegzetvisszafojtva figyelte a gyertyát, mígnem egyszer csak fölkiáltott. Nagyapa, halj meg gyorsan, különben leég az ujjad!

március, Franciaország – Egy húszéves segédmunkás sétált hazafelé a párizsi éjszakában, mikor az egyik viaduktnál négy útonálló támadt rá, s mert nem volt mit ellopni tőle, elvették a cipőjét. A fiatal férfi úgy fölhúzta magát ezen, hogy elhatározta, visszaszerzi, és ha csak tehette, esténként lehajtott fejjel várakozott a viaduktnál. Egyszer aztán meglátta a cipőjét a köveken baktatni. Ráugrott a férfira, kifűzte a cipőjét és meglépett vele. Otthon vette észre, hogy csak hasonló a cipő, és valamivel jobb állapotban volt, mint az övé.

március, USA – 14 teljesen kimerült embert húztak ki a halászok Florida partjainál. Elmondásuk szerint abban a reményben utaztak a Bahamákra, hogy Inagua, a kis sziget, földi paradicsom lesz. Aztán összezördültek a bennszülöttekkel, az egyiküket meg is ölték, és ezzel a lopott motorcsónakkal menekültek vissza a civilizációba. A halászok megetették, megitatták a tizennégy embert, aztán jó éjszakát kívántak nekik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top