Dilettáns festmény miatt áll a bál Szombathelyen

szent_marton_festmeny_bemutatasa

A művésztársadalom egy viccnek tartja és hangot is adott azon véleményének, mennyire vállalhatatlan Bekay-Nagy Maya Szent Mártonos festménye, amit több mint egy hete a Szombathelyi Képtár külön sajtótájékoztatón magasztalt fel. A művésznőnek ugyanitt nyílt gyűjteményes kiállítása december 1-jén. A szombathelyi képzőművészeti viharról a nyugat.hu adott hírt.

A képet Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója méltatta, amikor sajtótájékoztatón bemutatták:

„Nagy méretű festménye, amely Szent Mártont ábrázolja a köpenymegosztás pillanatában, direkt erre az alkalomra készült. A festményen Szent Márton és a koldus alakja könnyed vonalvezetésű, köpenyének drapériája pedig lágy esésű, nagyon plasztikusan van megfestve.”

A helyi művészeti iskola művésztanára, Horváth Tibor képzőművész és média designer nem csak saját, de művész társai véleményét is tolmácsolta:

Ilyen képpel egy diák sem nyerne felvételt egy valamire való középfokú művészetoktatási intézménybe. Érthetetlen, hogy egy ilyen nívótlan, dilettáns alkotás miként kerülhetett a Képtárba?! Ez a kép nem osztotta meg a szakmát, ez a kép mindenkit felháborít.

Stekovics Gáspár szombathelyi festőművész és fotós múlt héten nyílt levélben szintén azt kérdezte,

Hogyan lehetséges, hogy ez a még laikus szemmel is vállalhatatlan mű a képtárba kerülhet?

nyitókép:  Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója a képpel a sajtótájékoztatón (fotó: Vágvölgyi Bálint)

nyugatos

 


 • Hektor Honig

  Láttam egy hasonló minőségűt egy ügyvédi irodában. Hátal kellett ülnöm, hogy ne röhögjek folyton!

  • 3-as metró

   És az is színes ceruzával készült gyerekrajz volt, mint a fenti kép? Mit ábrázolt? 😀

 • Arany Sakál

  Ezt egy kicsit bekayálták…

 • Erika Néni

  A lónak a bal hátsó lába elég jól sikerült.

 • Pikkelő

  Klerikál-realista, a művészetet az ideológiai azonosulás pótolja.

 • Javasolnam megtekinteni gogen elso kepeit rajzait, melyek ma 15 millio dollarba kerulnek, es messze alul muljak a fent emlitet kepet.
  Az inkvizicio ha mar egyutt van, biztos, hogy itelet is lessz! Nicse!
  A teknosoket es kockakat farigcsalo ,magukat muvesznek mondo embereket meg egyszeruen ruhellem, mert amit ok csinalnak, na azt is egy tiz eves meg tudna csinalni, szoval a baglyok orditanak de kire is!?

 • O es a legrosszab kepet mocskoltak , de van tizszer jobb kep is ,valyon miert nem az van itt??

 • Csak meg egy szosszenet, Stekovics ur semmifele keppen sem kompetens a szakmaban, hiszen az altala azt hiszem eddigi igen termekeny (2) festoi multal rendelkezo “festo” az IKEA-t megszegyenito, ilyet en is tudok cimu erolkodeseiert, mindossze kettoezer eurot ker, jelzem nagy falydalom,hogy nem lehet fotot feltoteni, de higgyek el van azon is mit rohogni boven.
  A felhaborodo muveszek egyet nem ertenek, hogy csak az fordul el a valosagos formak szinek es egyeb realisztikusz (muveszeti) forrasoktol, mert o-ok meg rajzolni sem tudnak nemhogy egy lo hatso labat hanem meg egy emberi arcot sem, semilyen szinten, na ezt pedig , Rodin mondta.
  Szoval egy hazfalat ,vagy valami keket es koszos feher kockakat abrazolo “festmenyt”
  arulo fotos velemenye Rodin-e val szemben, ugye milyen abszurd!!
  A kedves muveszurak egyszerre vegeztek ot es olyan helyeken es akkor amikor , a kommunizmus haldoklasa nemtorodomme es kiskiralyokke tette az akkori, nyugati szelsosegeket majmolo, nagyoreg tanitoikat, es azok a diakok akik oket istenkent kovettek atcsusszanhattak, a vizsgan barmily tehetsegtelenek is voltak.
  Es egymast regota ismerve egymas bizonyos fertalyat bizonyos modon illeto szemelyek, most poszt kommunistakent orban kormanyt jatszanak, es ketharmados tobseguk megleven, ugye azt hiszik hogy kartelt alkothatnak es majd ok eldontik-“nek”, hogy ki a muvesz. Sokukkal privat szemelyket ugyan ugy szidjak es dilettans-nak nevezik egymast, mint ahogy ezt a szegeny not, aki ha ha elhiszi ezt a tomeny baromsagot akkor a fejlodese kizart!! Es igy mindenfele kozteri vagy barmely megbizasbol ki van zarva tehat a mar bejaratott, vallveregeteseket vagy az ily modon elosztot koncot, mar nem kell tobbekkel megosztani.
  Es megeszer egy felfulyhato, strand teknosbekat es par kockat abrazolo, “muveszek”, “szobraszok”, minden kepzelo ero es tehetseg nem leven, Szerintem kussoljanak!!!!!

 • P.S. En bosnyak szarmazasu vagyok csak par evig volt alkalmam tanulni,a nyelvet, es meg negy nyelven irok ugyan ilyen hibassan, amiert most nem kerek elnezest.

  Mielott ebbe is belekotottek volna!!