+ Építészet

Rangos díjat nyert a varázslatos megjelenésű, újjáépített Machu Pichu

A limai műszaki egyetem épülete egy hasadékokkal, kiugrókkal, grottákkal szabdalt betonból újraálmodott Machu Pichu.

A limai műszaki egyetem modern kori Machu Picchura hasonlító új kampuszának ítélte oda új nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA). A dublini székhelyű Yvonne Farrell és Shelley McNamara vezette Grafton Arhitects építésziroda által tervezett Universidad de Ingenieria y Tecnologia (UTEC) új épületét ihletőnek és a városkép merész, új kiegészítésének nevezte a zsűri.

A díjnyertest öt kontinens harminc épülete közül választották ki, amelyek között olyan neves építészek, mint a néhai Zaha Hadid vagy a brit David Chipperfield munkái is szerepeltek.

A RIBA nemzetközi építészeti díját idén először ítélték oda, alapítói azzal a szándékkal hozták létre, hogy “ünnepeljék a civil építészetet, amely innovációra és haladásra ösztönzi az embereket és a közösségeket”. A díj nyitva áll minden külföldi építészeti alkotás előtt.

A limai műszaki egyetem épülete egy hasadékokkal, kiugrókkal, grottákkal szabdalt betonszikla, amely “napjaink Machu Picchujára” hasonlít. A civil építészet egy különleges példája. Az épület struktúrája igazodik az időjárási feltételekhez, Peru domborzati viszonyaihoz, kulturális örökségéhez – indokolta Lord Rogers, a zsűri elnöke döntésüket.

A nyertest egy szűkített hatos listáról választotta ki a zsűri, a listán szerepelt még a Zaha Hadid tervezte bakui Hejdar Alijev Központ, a londoni DRBH építésziroda tervezte Stormen koncertterem a norvégiai Bodóban, a portugál Menos e Mais építésztársaság Kortárs Művészeti Központja Ribeira Grandeban, a brit David Chipperfield tervezte Jumex Múzeum Mexikóvárosban és a franciaországi Arras-ban felállított első világháborús emlékmű, Philippe Orist tervezésében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top