+ Képzőművészet

Különleges tárlat nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

drmáriás

drMáriás idén ötven – ennek apropóján vállalkozik a Zsolnay Negyed arra, hogy páratlanul gazdag alkotói tevékenységének egy átfogó szeletét bemutassa.

Keresés a weben

Mi történik velünk? Hová jutottunk a szocializmus összeomlása óta? Aligha akad ma bárki, aki több empátiával, humorral, könnyedséggel és szuggesztív művészi hitelességgel tudná ezeket a kérdéseket a nagyközönség számára megjeleníteni, mint drMáriás, a kelet-közép-európai abszurd egyre népszerűbb mestere. A pécsi Zsolnay Negyed M21 Galériájában szeptember 30-tól nagyszabású kiállításon szembesülhetünk mindazzal, amit a képzőművészet, a szépirodalom és a zene területén a vajdasági, majd magyarországi underground kultúra felől érkező ikonikus művész az elmúlt évtizedekben alkotott. De nemcsak azzal. drMáriás retrospektív tárlatára számos új mű is készül. A november végéig nyitva tartó, Meg fogsz gyógyulni! című kiállítás az idei ősz egyik legfontosabb művészeti eseményének ígérkezik.

drMáriás idén ötven – ennek apropóján vállalkozik a Zsolnay Negyed arra, hogy páratlanul gazdag alkotói tevékenységének egy átfogó szeletét bemutassa. A művész festményei az utóbbi években szinte a hétköznapjaink részévé váltak. A hazai közélet szereplőit és eseményeit ironikusan bemutató képek túlzás nélkül egy új művészeti formát honosítottak meg Magyarországon – olyat, amely beleszól, hozzászól, közbeszól, értelmez és válaszra késztet. Napilapok címoldalain, kereskedelmi tévéadásokban, vezető kiállítóhelyeken, bulvárlapokban, valamint irodalmi lapokban és képzőművészeti folyóiratokban, s a közösségi média megannyi formájában találkozhattunk velük. drMáriás képei megtalálhatók múzeumi és magángyűjteményekben, politikusok dolgozószobáiban, vállalkozók nyaralóiban, külvárosi lakásokban, alternatív klubokban, üzlethelyiségekben, fiatal művészek közösségi tereiben és egyebütt, sokak számára elviselhetőbbé, vidámabbá, szebbé és igazabbá téve azt a világot, amelyben élünk.

drMáriás

Rogán “Yoda” Antal megvédi a Jó Kormányát a Gonosz Hatalom támadásaival szemben
akrilfestmény, 350.000 ft, forrás: drMáriás FB oldala

Az utóbbi évek közéleti tematikájú képei mellett azonban e kiállítás mást is felmutat ebből az immár három évtizede tartó tevékenységből. Máriás különleges kivágat-ember sorozatának eddig szinte ismeretlen darabjait, amelyeket még szülővárosában, Újvidéken festett a nyolcvanas évek végétől 1991-ben bekövetkezett, a jugoszláv háború elől Magyarországra történő költözéséig, s amelyekből külön e kiállításra újabb sorozatot is készített huszonöt évi szünet után az évforduló jegyében.

A kiállításon ízelítőt kaphatunk az alkotó irodalmi tevékenységéből is. Eddig megjelent két verses- és hét prózakötetéből Ladik Katalin, Fábry Sándor, Keresztury Tibor, Waszlavik Gazember László, Lovasi András, Lévai Balázs és Rátgéber László felolvasásában hallhatunk részleteket. drMáriás Lomtalanítás című első prózakötete idén kínaiul is megjelent, a könyvet augusztusban a hónap legjobb kötetei közé választottak a távoli országban. A kiállításon – más prózai művek mellett – ezt a kötetet is megtekinthetjük.

Sokan vannak, akik drMáriást elsősorban zenei oldaláról ismerik. A harminc éve általa alapított Tudósok zenekar számtalan fesztiválon és klubban lépett fel Magyarországon és Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Oroszországban; egy-egy lemezét kiadták Angliában, Oroszországban és Szlovéniában is. A zenekar fellépéseiből és klipjeiből készült videók, valamint fotók és plakátok néhány emlékezetes pillanat felvillantásával mutatják be ezt a kalandos tevékenységet.

drMáriás

Arany Viktor
vegyes technika 200.000 ft forrás: drMáriás FB oldala

Bár drMáriás alkotói nyelvezete első pillantásra meglehetősen társtalan, valójában számtalan ponton kötődik másokéhoz, azokéhoz leginkább, akik barátként, alkotótársként, harcostársként segítették a kibontakozását. Így e kiállításon láthatjuk zenekari alapítótársával, Bada Dadával közösen alkotott rajzsorozatát és Bada más alkotásait; Bukta Imre drMáriásról az Eperjesi alkotótáborban készített portréját 1992-ből, valamint Bukta más műveit; és további alkotásokat a kortárs magyar művészet vele szellemi rokonságot képviselő kiválóságaitól – feLugossy Lászlótól Szombathy Bálintig.

drMáriás csiklandoz, elgondolkodtat, megbotránkoztat, felvidít – szeretetteli hangján provokál, hogy felrázzon bennünket azokból a sémákból, szerepekből, lövészárkokból, amelyekbe olykor akarva-akaratlanul is belecsúszunk. A kiállítás címe akár tevékenységének mottója is lehetne, hisz azt társadalomsebészetnek titulált kezeléseként éli meg, hogy meggyógyítson általa bennünket még akkor is, ha igazából nem vagyunk betegek, csak fásultak, kilátástalanok vagy rosszkedvűek.

drMáriás jubileumi kiállítását Dr. Rátgéber László, a magyar kosárlabda nagy tudósa nyitja meg. Az egybegyűlteket Páva Zsolt polgármester üdvözli majd, akinek portréja szintén szerepel a tárlaton. Erre az alkalomra jelenik meg az újvidéki Forum kiadó gondozásában a drMáriás rendelője című album, amelyet a megnyitón Szombathy Bálint szépségkutató, a kötet szerzője mutat majd be. A vernisszázs záróakkordjaként a Tudósok együttes ad nagyszabású koncertet vendégfellépőkkel. A kiállítás kurátora Gulyás Gábor, a MODEM és a Műcsarnok egykori, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jelenlegi igazgatója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top