+ Film

A Nem vagyok Bovaryné című film győzött San Sebastianban

A főhős és férje elválik, hogy így hozzájuthassanak egy kizárólag egyedülállóknak járó lakáshoz. Ám az ingatlan megszerzése után a férfi kisemmizi a nőt, és újranősül. Az asszony ekkor elkezd hivatalról hivatalra járni, hogy kérje a válás semmisségét.

A kínai, I’m not Madame Bovary (Nem vagyok Bovaryné) című film nyerte el idén a legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjat a 64. San Sebastian-i filmfesztiválon.

Feng Hsziao-kang rendező, akit a kínai Steven Spielbergként emlegetnek hazájában kasszasikereket produkáló alkotásai miatt, és aki számtalan filmes elismerést tudhat magáénak, egy kínai asszony 10 éven át tartó kálváriáját mutatja be a kínai állami hivatalokban.

A főhős és férje elválik, hogy így hozzájuthassanak egy kizárólag egyedülállóknak járó lakáshoz. Ám az ingatlan megszerzése után a férfi kisemmizi a nőt, és újranősül. Az asszony ekkor elkezd hivatalról hivatalra járni, hogy kérje a válás semmisségét.

A filmet az alkotók fekete komédiaként jellemezték, míg a nyugati nézők inkább drámának vélik – értékelte a spanyol sajtó a művet, amelynek díjazását úgy kommentálta: a kínai bölcsesség győzött az erőszak felett, amely a 64. San Sebastian-i filmfesztiválon szereplő alkotások többségét jellemezte.

Az I’m not Madame Bovary című film főszerepéért a legjobb színésznőnek járó Ezüst Kagyló-díjat Fan Pingping kínai színésznő kapta meg, akinek egyben születésnapi ajándéka volt az elismerés, mert a gála napján lett 35 éves.

A legjobb férfialakításért Eduard Fernández spanyol színészt tüntették ki Ezüst Kagyló-díjjal, Alberto Rodríguez El hombre de las mil caras (Az ezerarcú férfi) című kémtörtének főszerepéért.

Az idei fesztiválon a zsűri a legjobb rendezőnek a dél-koreai Hong Szang Szut találta, akinek Yourself and yours című szerelmi drámája szerepelt a versenyprogramban.

A zsűri különdíját megosztva kapta az argentin Emiliano Torres El ivierno (A tél) című műve, és a svéd Johannes Nyholm The Giant (Az óriás) című filmje.

Közönségdíjjal jutalmazták a brit Ken Loach I, Daniel Blake (Én, Daniel Blake) című alkotását.

A nemzetközi zsűri elnöke Bille August kétszeres Arany Pálma-díjas és Oscar-díjas dán filmrendező volt. Mellette Anahí Berneri argentin rendezőnő, Esther García spanyol producer, Csia Csang-ko kínai filmrendező, Bina Daigeler német jelmeztervező, Matthew Libatique amerikai operatőr és Nadia Turincev orosz születésű francia producer döntött a legfontosabb elismerések odaítéléséről.

A fesztiválon Donostia-díjat kapott eddigi filmes életművének elismeréseként Ethan Hawke és Sigourney Weaver amerikai színész.

Az észak-spanyolországi Baszkföld tengerparti városában a fesztivál elmúlt kilenc napján olyan filmes hírességek fordultak meg mint Oliver Stone amerikai rendező, Ewan McGregor és Hugh Grant brit színész, Monica Belluci olasz színésznő és Jennifer Connelly brit színésznő, akik legújabb filmjüket mutatták be.

A San Sebastián-i filmfesztivál, a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top