+ Ajánló

Esterházytól Frankensteinig a Színházak éjszakáján

Sok egyéb mellett látássérültek számára akadálymentesített előadásként tekinthető meg Frankenstein terv. De lesz utcaszínház is a Trafó teraszán.

Különleges, meghökkentő előadások és rendezvények sorával várja a nézőket a Trafó a Színházak éjszakáján! Ahol fontos szerep jut a méltán híres szentesi művészeti gimnáziumnak.

A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban alakult irodalmi-dráma tagozata a pezsgő és sikeres diákszínjátszó-életből nőtte ki magát. Bácskai Mihály 1953-ban került a gimnáziumba, az ő révén működik 60 esztendeje töretlenül a színjátszóélet működik az intézményben. A kísérleti jelleggel indult képzésből azután eleddig 38 éves pályaszakasz lett, az idő igazolta a tagozat beindításának szükségességét. A számtalan kiemelkedő tehetség közül néhány név azok közül, akik ott végeztek: Gáspár Sándor, Alföldi Róbert, Fesztbaum Béla, Petrik Andrea, Kovács Lehel, Krisztik Csaba és nem mellesleg a Színházak Éjszakájának főszervezője, Komáromi György.

16:30 Trafó Klub
Esterházy Péter: Fuharosok
a szentesi Horváth Mihály Gimnázium produkciója

Veszélyes, taszító, különös helyre visz, és közel egy órán át nem is enged onnan az Esterházy Péter Fuharosok című klasszikusa nyomán készült előadás… Mintha egy libikókán ülnénk: az előadás egyszerre földhözragadt és lírai kalandtúra, ami a zavarba ejtően konkrétat váltogatja az elvonttal és a fenségessel, a testit a szellemivel, a mocskosat az éterivel, ezáltal értőn interpretálva Esterházy szövegét. A nagyhangú, a szó eredeti értelmében együgyű fuharosokat övön aluli ösztönök mozgatják, sikolyt, nyögést, vért kívánó testükkel zúzzák porrá egy kislány hótisztaságú álmait és vágyait. Az előadás intenzív, nehéz élmény, ami olyan utakat nyit nézőjének, amelyeken talán maga sem akar vagy mer elindulni.

Jászay Tamás, Revizor

Szereplők: Lakatos Gabriella, Kovács Vecei Fanni, Kiss Helga, Pribelszki Norbert
Rendező: Szebeni Zoltán

17:50 külső helyszín, gyülekező a Trafó jegypénztáránál
Színpadbejárás a Frankenstein terv előtt
részvétel az aznapi előadásra szóló érvényes jeggyel vagy Színházak éjszakája karszalaggal

18:00 Trafó Klub
Ugorgyunk! Társulat: Esterházy felolvasó

Az Ugorgyunk! Társulat 10 évvel ezelőtt egyetlen alkalomra állt össze egy felolvasó színházi produkcióra. A színház és az irodalom szeretete azonban újra és újra összehozza a mára már állandósult társulatot, hogy időnként megörvendeztesse önmagát és a közönséget néhány szép, irodalmi szöveg felolvasásával,. Alkalom mindig van (Esterházy Péter halála miatt most épp igen szomorú), a közönség pedig mindig igazi értéket kap a szerzőktől és a felolvasóktól. A társulat tagjai közt van tanár, színész, orvos, akiket az alkalmi közös munka mellett közös gyökerek is összekötnek: egykor mindannyian a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban tanultak vagy tanítottak. Vagy mindkettő.

A társulat tagjai: Dózsa Erzsébet, Fesztbaum Béla, Holman Endre, Keserű Imre, Papp László, Poszler György, Rácz Attila

18:30 Trafó Galéria
Tárlatvezetés Péli Barna egyéni kiállításán

A két alak közül az egyik Péli Barna alkotása...

A két alak közül az egyik Péli Barna alkotása…

18:45 külső helyszín, gyülekező a Trafó jegypénztáránál                    
Mundruczó Kornél – Proton Színház: Frankenstein terv

látássérültek számára akadálymentesített előadás, látássérültek számára előzetes bejelentkezés ajánlott szeptember 16-ig ajegypenztar@trafo.hu  emailcímen

Kinek a bűne, ha odakozmál egy élet? Mikor kezdődik és hol ér véget egy apa-fiú viszony? Hova vezet a gyilkos szeretetlenség, avagy elkerülhető-e a végzet? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel szembesít a Proton Színház Frankenstein-terv című előadása.

A díszlet egyszerűen tökéletes: mikrohullámú sütő, Szűz Mária-kép, diszkólámpák és egy kihalt akvárium, mindez összetúrt ágyak és darabokra tört székek között. A Proton Színház előadása (…) egy konténerben játszódik, ahol valójában az őrület lakozik. (…) A helyszínen épp egy laza, ám kellően cinikus filmrendező tart készülő horrorfilmjéhez szereplőválogatást. A filmrendezőt alakító színész (Rába Roland) stílusa leginkább Dieter Bohlenre emlékeztet, aki ugyanígy keresi a jövő sztárjait a Megasztár című showműsorban. (…) Tumultus, letartóztatás, félrecsúszott életek foszlányai és ami ezután marad: a nyomor. (…) Mundruczó Kornél csodálatraméltó érzékkel vegyíti a performansz, a komédia és a naturalista színház műfajait, melyek az ő kezében egy sokrétű, a jelenre reflektáló példázattá válnak.

 (Badische Neueste Nachrichten)

Rendező: Mundruczó Kornél

19:00 Trafó Terasz
Szabadság megosztó – utcaszínház 30 percben

Ahol a szabadság a rend, / mindig érzem a végtelent.

Szereplők (a HMG volt diákjai): Timár Bendegúz, Csörögi Gábor, Baranyi Csanád, Szabó Tamás, Németh Áron, Nyilas Zsaklin, Tóth Tibor, Mészáros Ágoston, Esti Norbert, Szalai Kinga
Rendező: Szebeni Zoltán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top