+ Történelem

Goebbels titkárnője most 105 évesen elmondta élete titkait

Akik manapság azt mondják, szembeszegültek volna a nácikkal, úgy vélem, komolyan is mondják, de higgyenek nekem, a legtöbbjük nem tette volna – mondja Brünhilde Pomsel.

Joseph Goebbels egykori titkárnője nem érez bűntudatot, és azt mondja, bár biztosan nem hisznek neki, nem tudott a náci Németország által elkövetett szörnyűségekről.

A 105 éves Brünhilde Pomsel a The Guardian című brit lapban kedden megjelent interjúban kulturált, finom emberként jellemezte a propagandaminisztert.

Úgy lépdelt felfele a lépcsőn, mint egy herceg. Csak a legfinomabb ruhákat hordta, kezei ápoltak voltak, talán minden nap manikűröztetett. Makulátlan volt a megjelenése.

Reggelente ritkán látták őt – Goebbels a rezidenciáján át jutott be az Unter den Lindenen álló elegáns irodájába -, Pomsel és a náci politikus öt másik titkárnője általában csak a nap végén találkozott vele, akkor tehették fel kérdéseiket vagy adták át az üzeneteket.

Néha meglátogatták a gyerekei, velük volt a család kutyája is. Nagyon jól neveltek voltak, térdet hajtottak, kezet fogtak velünk.

Brünhilde Pomsel elismeri, hogy a náci propagandagépezet szívében dolgozott – feladatai közé tartozott az elesett katonák számának lefelé, a szovjet katonák által megerőszakolt német nők számának pedig a felfelé kozmetikázása -, munkájára a mai napig mégis átlagosként tekint.

Igazából nem csináltam mást, mint gépeltem Goebbels irodájában.

A hozzá hasonlóan az életük vége felé járó emberek gyakran tanúsítanak megbánást – jegyezte meg az újság, Joseph Goebbels egykori titkárnője viszont hangsúlyozta, hogy nem a lelkiismeretét akarta tisztára mosni az interjúval. Megkönnyebbüléssel tölti el, hogy napjai meg vannak számlálva.

Abban a kis időben, ami még hátravan nekem, és remélem, hogy ez inkább hónapokban, semmint években mérhető, abba a reménybe kapaszkodom, hogy a világ nem áll újra a feje tetejére, ahogy akkoriban történt, noha vannak ijesztő fejlemények, nemde? Örülök, hogy soha nem született gyerekem, így aggódnom se kell.
Akik manapság azt mondják, szembeszegültek volna a nácikkal, úgy vélem, komolyan is mondják, de higgyenek nekem, a legtöbbjük nem tette volna. A náci párt felemelkedése után az egész ország olyan volt, mintha elbűvölték volna

– fogalmazott Brünhilde Pomsel, aki mesélt arról is, hogy rábízták az árulás vádjával kivégzett müncheni diák, Sophie Scholl aktáját.

Goebbels egyik különleges tanácsadója azt mondta nekem, tegyem be a széfbe, ne nézzek bele. Nem is tettem. Büszke voltam magamra, hogy bízott bennem, és arra, hogy a törekvésem e bizalom meghálálására erősebb volt a kíváncsiságomnál.

Brünhilde Pomsel 31 évesen kezdett a német rádiónál dolgozni. Az állást csak az után kaphatta meg, hogy tagja lett a náci pártnak. 1942-ben ajánlották be a propagandaminisztériumba.

Csak egy fertőző betegség tarthatott volna vissza. Le voltam nyűgözve, ez volt a jutalmam, amiért én lettem a leggyorsabb gépírónő a rádiónál.

Juttatásai és 275 márkás alapfizetése révén kisebb vagyont keresett havonta.

Goebbels és felesége, Magda Hitlerrel

Goebbels és felesége, Magda Hitlerrel

Mesélt zsidó barátnőjéről, Eva Löwenthalról, akinek Adolf Hitler hatalomra jutása után nehezebbé vált az élete. Megdöbbentette egy népszerű zsidó rádióbemondó letartóztatása is, akit koncentrációs táborba küldtek büntetésül azért, mert homoszexuális. Mindezek ellenére Pomsel jórészt továbbra is burokban élte az életét, és nem volt tudatában a náci rezsim okozta pusztításnak.

Semmiről sem tudtunk, mindent titokban tartottak.

Visszautasítja, hogy naiv volt, amikor elhitte, az eltűnt zsidók – köztük barátnője, Eva – a Szudétavidékre kerültek, mert be kellett népesíteni a környéket.

Elhittük, mert teljesen hihetőnek tűnt.

Amikor lakását, amelyben szüleivel élt, bombatalálat érte, Goebbels felesége segített neki, kapott tőle egy kék Cheviot-gyapjú ruhát is.

Se előtte, se azóta nem volt ilyen sikkes holmim.

Azt a Joseph Goebbelst, aki a nácik céljainak megvalósulása érdekében művészetté fejlesztette a hazudozást, csak ritkán látta. Ezen alkalmak egyike volt a propagandavezér hírhedt beszéde a totális háborúról 1943 februárjában.

Még egy színész se tudta volna eljátszani azt, ahogy civilizált, komoly emberből dagályos beszédű csirkefogóvá vált. Nem is lehetett volna élesebb az eltérés.

Pomsel élete 1945-ben, Hitler születésnapja után egy nappal vett fordulatot. Mindannyian a Führerbunkerben voltak, a háború a végéhez közeledett Európában.

Biztosak akartunk lenni abban, hogy van elég alkohol, innunk kellett ahhoz, hogy zsibbadtak maradjunk.

Április 30-án Goebbels titkára, Günther Schwägermann érkezett a hírrel, hogy Hitler megölte magát. Egy napra rá Goebbels is követte példáját, felesége és a gyerekek is meghaltak, “nem találtuk a szavakat”. Ő és a többi titkárnő fehér élelmiszerzsákokból zászlót varrtak, amivel az oroszokat fogadták.

Brünhilde Pomsel a kollégáinak azt mondta, elkerülhetetlen letartóztatása után csakis az igazat fogja mondani a szovjeteknek, hogy gépírónő volt Goebbels propagandaminisztériumában. Öt évet töltött Berlinben és környékén különböző szovjet börtöntáborokban, de ezekről az időkről csak annyit mond, “nem volt leányálom”.

Az általa csak “zsidókérdésnek” nevezett holokausztról állítása szerint csak szabadulása után értesült. Élete visszatért a korábbi kerékvágásba, újra titkárnőként helyezkedett el, 1971-ben ment nyugdíjba.

Hat évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy érdeklődjön barátnője, Eva után. Amikor Berlinben 2005-ben átadták a holokauszt-emlékművet, elutazott otthonából, Münchenből a fővárosba, hogy a saját szemével lássa.

Bementem az információs központba, hogy megtudjam, mi lett Eva Löwenthallal. Nemsokára kiderült, hogy 1943 novemberében Auschwitzba deportálták, 1945-ben halottá nyilvánították. Olyan hosszan futott a gépen a nevek listája, amelyen megtaláltuk. Csak futott és futott lefelé…

89 hozzászólás

89 Comments

 1. Dr. Rita Hegedüs

  2016-08-17 - 06:38

  Nem csodálom, hogy a magyar szerző/fordító neve nem szerepel sehol. Jobb is, ha névtelen marad “Magda Hitler” létrehozója (képaláírás); továbbá kíváncsi lennék, ki előtt hajtott térdet a Goebbels család apraja-nagyja: “Nagyon jól neveltek voltak, térdet hajtottak, kezet fogtak velünk.” Mindezt egy “kortárs kult magazin” jegyzi. Csak tudnám, hogyan jött létre a “kutyaütő” jelző rövidítéseként a “kult”?

  • Verbovszki Sándor

   2016-08-17 - 07:19

   A magyar cikk is a Guardian írás kivonata és amelynek (úgy tűnik) eredetije is kivonatos. Nem tartalmazza a teljes interjút.
   Ez egy szokásos cikk amelynek tartalmát, megjelenési formáját mindig és mindenhol az adott médium főszerkesztője határozza meg, apelláta pedig nincs.
   A média mindig arról szól, hogy miként lehet növelni az eladási/olvasási példányszámot.
   A “kutyaütő” fogalom pedig nézőpont és, vagy identitás kérdése csupán.

   • Dr. Rita Hegedüs

    2016-08-17 - 09:30

    Sajnos, egyet kell értenem Önnel. Valóban “szokásos cikkről” van szó, melynek sem összefércelése nem okozott örömet a létrehozójánk, sem elolvasása a kíváncsi közönségnek. A szakmai igényesség ismeretlen fogalom. Kár.

  • Komment Koma

   2016-08-17 - 08:07

   Segítek értelmezni a képaláírást: Goebbels és felesége, Magda Hitlerrel = a képen Göebbels és az ő felesége (akit Magdának hívtak) látható, amint Hitler társaságában múlatják az időt.. A képaláírás megfogalmazása megfelelő és nyelvileg helyes, és a helyesírásban sincs hiba. Ön nem tud egy ilyen mondatot értelmezni doktor létére – na ez már probléma viszont! És ez még akkor is nagyon nagy baj, ha nem Ön a doktor, hanem a férje titulusát használja. A hab a tortán, hogy ilyen képességekkel még nyilvánosan kommentál és véleményt formál. Kérem, ne tegye.

   • edietheeagle

    2016-08-17 - 12:11

    Lehet hogy a képaláírás nyelvtanilag helyes (bár nem vagyok biztos benne, hogy a Magda után nem kéne-e még egy vessző), de semmiképpen sem szerencsés. De minek a másikat sértegetni?

    • Justin Time ( Y )

     2016-08-17 - 22:50

     kellene

  • MaryskaHrabalová

   2016-08-20 - 22:06

   Hűha …. egy képaláírást meg nem érteni …
   😀

 2. Gyzoltan

  2016-08-17 - 08:22

  “A náci párt felemelkedése után az egész ország olyan volt, mintha elbűvölték volna”
  Gondolom, ezen nincs mit megbeszélni! A “Hitleri” gazdasági, társadalmi csoda maga a vitathatatlan valóság volt! A perfid Anglia, a dölyfös Franciaország Párizsban a “Békeszerződés!” keretében kivédhetetlenül hozták meg ítéletüket Németország ellehetetlenítésére, elpusztítására! (Tessenek utánanézni, ismerkedni a valósággal!)
  Németországnak nem sok választási lehetősége volt, vagy talpra-áll, vagy elhúzódóan agonizálva kimúlik… Mivel sikeresen állt fel, pusztulnia kellett!
  Amint napjainkban látunk, a hódító migránshad nyakukba zúdításával, Németország a végnapjait éli, és hozadékként tulajdonképpen az egész eddig ismert Európa is!
  Kérdés: kinek a hasznára?
  Gyz

  • Tüske Zsófia

   2016-08-17 - 09:08

   gyzoltán, erről a helyzetről önnél hitelesebben ír Kramer úr (Remarque néven). A sikeres felállás a hadiiparnak volt köszönhető, valamint a zsidó vagyonok elleni támadásnak. Ehhez nem kellett más, csak a többé-kevésbé nyomorban élő, gazdasági válság és infláció-nyomorgatta németek lappangó gyűlöletének a felkeltése. A hangsúlyt kicsit eltolja a valódi helyéről: Németország sikerének a világon 50 millió ember pusztulása (köztük 5 és negyedmillió német, valamint körülbelül 6 millió zsidó pusztulása volt az ára. Ami a “migránshad Németország nyakába zúdítását illeti: Amerika a hozzájuk menekülőkkel gazdasági és világnagyhatalommá nőtte ki magát, és nem csak a tuggyukkiknek a hasznára.

   • Gyzoltan

    2016-08-17 - 09:26

    Igen! Meghatározóan sok hitelesebbnél hitelesebb könyv, irodalmi termék, film, újság, tanulmány, színházi- és egyéb előadás, kabaré, és politikai megnyilatkozások tömege, hitelesebbnél hitelesebb, azonos indíttatású személyek, építik azt a paravánt, alakítják, manipulálják a közvéleményt, generálják a tudati káoszt, hogy a való valóság, az elkövetett, soha ki nem tárgyalt bűnök, a bűnöző nemzetgyilkosok rejtve maradjanak!
    Gyz

    • Tüske Zsófia

     2016-08-17 - 09:42

     mindig vannak olyanok – önhöz hasonlóan – akik nagyvonalúan tekintenek mások életének és vagyonának elvételére és furcsa módon az áldozatokat tekintik bűnöző nemzetgyilkosnak. Aki sokat rabol és hatalma van mások életének elvételére, az meg hős. Ha valami, akkor ez tudati káosz. A számok nem hazudnak, nem manipulálnak. 50 millió elpusztított élet semmilyen felemelkedést nem igazol. Esetleg, ha a saját közvetlen hozzátartozói is köztük lennének, nyilván másként értelmezné azokat.

     • Gyzoltan

      2016-08-17 - 10:42

      Közvetve-közvetlenül van az százmillió is 1914-1945 között!
      Ön rafináltan, ügyeskedve érvel és megkísérel rám-erőszakolni olyan álláspontot, melyről szó sem esett.
      Továbbra is éltesse a tudati mámor, melyet oly sikeresen érez magáénak a hiteles forrásmunkákból, hisz demokráciánk szerint Ön is fogyaszthat a már alkalmazott és bevált metiles pálinkából…
      -csak úgy: két nagyapám, nagyapám testvére, egy nagybátyám a mínusz.., és bőven lenne mit kitárgyalni a történelemből, de erősen cenzor szemléletű világban élünk, tudati “könyvégető” világban, melyet nem is tudom kik uralnak.., de azt szilárdan!
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-17 - 23:09

      erőszakolni? mámorosan? na, ne vicceljen… mert vigyorognom kell… a történelmi forrásmunkák tanulmányozásához nincs szükség pálinkára. (vagy már megint magából indul ki?) másrészt nem kellene elfelejteni azt, ha már a hitleri “gazdasági és társadalmi csodát” emlegetett, hogy az csak 1933-tól vehette kezdetét és nem 1914-től.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 06:49

      Bár minden választóvonalnak kinevezett évszám némileg erőszakoltnak tűnik, mégis talán helyesebb kezdetnek 1904-et jelölni, mikor is Anglia és Franciaország létrehozta az antantot…
      Kedves lenne Anglia több évszázados történelmével, tevékenységével összeismerkedni, sok-mindent megérthetne…
      A Hitler-korszak csak egy vektora az alapvető eseményeknek, egy folyamatnak, mely napjainkban is zajlik…
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-18 - 09:21

      mindenki feketeseggű, csak a nácik és Hitler nem, igaz? 😀 na, ez már a tragikomédia műfaja……

     • Gyzoltan

      2016-08-17 - 17:53

      Utólag átolvasva fennakadtam egy “furcsa” félmondatán:
      “…és furcsa módon az áldozatokat tekintik bűnöző nemzetgyilkosnak.”
      Ejnye, mily félelem húzódik meg a jákobi báránybőr alatt? – csak nem a státuszféltés, a jól-fizető áldozatstátusz féltése?
      Ennyi meg annyi áldozat.., számokkal, életekkel dobálódzik…
      Egyáltalán tud valamit is, hogy mi is hogyan történt?
      Tud róla, hogy Anglia izolálta Németországot, nem engedte ki a zsidókat?
      Tud róla, hogy Németország többször kezdeményezett tárgyalásokat a
      zsidóság átadásáról? Tud róla, hogy esetenként fegyvert használva
      akadályozták az emigrációt Palesztinába? -hogy nem volt véletlen Golda Meirék robbantásos akciója az angol főhadiszállás, -Dávid király szálló- ellen?
      Hallott a zsidó Kasztner gazdag-zsidómentő tevékenységéről? “-szegény zsidóra nincs szükség Palesztinában.”?
      S ezek csak enyhe kérdések, a paraván mögött igencsak fajsúlyos, lényegi kérdések leledznek…
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-17 - 22:54

      nem kellenek a sanda célzások jákobi báránybőrről és státuszféltésről. nem kell ahhoz zsidónak lenni és hasznot lesni, hogy valaki elítélje a hitleri politikát. Ön nyilván ezen az alapon működik – az elveit a várható haszonnal méri, de nem mindenki működik így, bár lehet, hogy ez önnek felfoghatatlan. A második világháborút, bármennyire is igyekszik ezt a tényt elmaszatolni, a hitleri Németország indította (méghozzá hadüzenet nélkül, később az aláírt megnemtámadási szerződést is megszegve folytatta) a számokkal és életekkel nem én dobálózom, azok tények. Maga itt másokra mutogat bűnösként és semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy egy ország az állampolgárainak nagy csoportját megfosztja a vagyonától és a személyi szabadságától. Gondolom, akkor talán a benesi lakosságcserét, vagy Ceausescu politikáját, amely románokat telepített a Székelyföldre ugyanúgy a helyesnek gondolta, mint a “zsidók átadását” az akárkiknek.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 06:33

      Szándékosan nem veséztem ki, nem vitattam azt az ordináré kisiskolás demagógiát, amit volt szíves az asztalra tálalni…
      Reménykedtem, hogy más megteszi…
      Fárasztó és hosszú lenne szinte minden állítását helyre tenni, nem is teszem, de érzékeltetem csacskaságát, a fenn írtak szerint:
      ” Amerika a hozzájuk menekülőkkel gazdasági és világnagyhatalommá nőtte ki magát,”
      Ugyan! Tessék már kifejteni az őslakosság, az indiánok (ki)-irtását!
      A pálinka és üveggolyó politikát…
      Ugyan tessék már kifejteni, hogy hogyan, miképp menekültek az afrikai feketék, a niggerek Amerikába, hogy Amerika nagy legyen…
      Kik is bonyolították ezen üzletet..?
      Akik aztán valamivel rendezettebben ugyanezt elkövették Közép- és Kelet-Európával is…
      “Zsidók átadása”? -hallott már valamit a Baldwin-tervről..? -és, és, és…
      Fárasztó, mert minden állítása megkérdőjelezhető…
      Talán először be kellene fejeznie alapfokú tanulmányait…
      A fenébe is! Visszaolvasva magam, hát…
      -szóval nem megbántani, tájékozódásra biztatni szándékozom!
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-18 - 09:01

      Gondoltam, hogy a Benes-dekrétumokra és a székelyföldi falurombolásra valami hasonló választ kapok…. 🙂 nincs értelme olyannal vitatkozni, aki a Gede testvérek örökbecsű műveit véli igaznak és a 21. szdban niggerezik és Németországgal kapcsolatban dicsőségesnek mondja a hitleri népírtást. Mindenesetre az érdekes, hogy ugyanebből a nekifutásból hirtelen kiakad az indiánokon és a rabszolgakereskedelmen a mai USA kapcsán. Jó lenne, ha ezen az alapon visszatérne “a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket” imához, amit a tőlünk nyugatabbra fekvő országok sóhajtoztak esténként. Bár ahogy így elnézem, MA mi az Önhöz hasonlóak miatt merünk egyre kisebbek lenni.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 10:27

      Bizonyosságot nyertem, hogy sem a Benes-dekrétumot, sem Székelyföld helyzetét, sem semmi mást, biztos, hogy nem Önnel fogom megvitatni
      Aki képtelen felfogni, hogy a történelem nem egy egysíkú, egylátású, éles kontúrú valami, hanem képlékeny, vitatható anyag minden
      vonatkozásában.., még a törvénnyel is védett dogmák is! -azzal…
      Ez már tiszta degeneráltság, hogy már nem csak a zsidó Soros, de minden nem is tudom ki, Amerikát akar csinálni Magyarországból! -is!
      Nos, egy tanmese Amerikából, talán felfogja:
      Történt, hogy egy senki, azt a felelőtlen kijelentést tette, hogy Amerikában más elnyomottak is vannak a zsidókon kívül, úgymint a spanyol-ajkúak, a feketék, az indiánok, stb., mellyel aztán óriási vihart kavart. A Zsidó Védelmi Liga még az életét is fenyegette, az egész zsidó közösség mindenféle utolsó nácinak titulálta, s várható volt teljes
      ellehetetlenítése… Alanyunk egész két napig bírta a nyomást, aztán
      összetört… Sírva, bőgve keresett fel két rabbit, értették egymást,
      lévén maga is zsidó, ahol megtörve elérte, hogy a két rabbi aztán
      tanúságot tett, hogy Marlon Brandó nem náci, nem fasiszta! -hogy volt e csekk is a dologban, arról nem írt a világsajtó…
      Úgy egyébként M. B. kétszeres Oszkár-díjas színész…
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-18 - 10:55

      nos, mindezeket talán magának mondja el, tükör előtt. Magyarországból nem lehet Amerikát csinálni (már csak azért sem, mert az Egyesült államok 50 tagországból áll és még ezek sem egyformák) de úgy tűnik, még Európát sem. Én egyébként tartózkodtam ott, és azt kell mondjam, hogy a magyar szegények (szándékosan nem csak a cigányokat említem) boldogok lennének, ha csak annyira lennének elnyomva, mint azok ott. Ami Sorost illeti: ő a nyolcvanas években a könyvtáraknak igen komoly szakkönyv-adományt adott, olyanokat, amikhez itt nem lehetett megrendelés útján sem hozzájutni. Sok művész kapott ösztöndíjat, egyetemista külföldi szemesztereken való részvételt. Nem véletlen, hogy mára ő lett itt a népvesztő mumus: azoknak, akik őt ellenségnek kiáltották i, a legnagyobb fenyegetés a tudás. Ahogy ezt az ön példája is remekül bemutatja. Zsidó tanmesékre meg nincs szükségem. Az antiszemitizmusát és a rasszizmusát tartsa a jobbik ideológiai félórái számára.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 11:12

      Nem mese volt gyermek! Önről lerobbantani sem lehet a szemellenzőit!
      Mindent felhoz, mindent kever.., a lényeg, minél jobban összeugrasztani, megosztani a nemzetet, a magyarságot!
      Orbánnal, Gyurcsánnyal, Vonával, Bajnaival, Bokrossal, ó, még mennyien vannak.., no meg pártokkal, szervezetekkel, társaságokkal, pénzzel, kultúrával, vallással, mindegy, csak még véletlenül se legyen egységes a magyarság…
      -hát csak tegye a nemtelen dolgát.., míg teheti!
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-18 - 11:24

      Egységes kell legyen a nemzet – a náci Németország és a megsemmisítőtáborok dicsőítésében? Ugye ezt nem gondolja komolyan? Nemtelen dolgomat? És ugyan, miben kéne nemesnek lennem?A hazugságot kellene igazságnak feltüntetni? Na, ne képzelje magát az Egyedüli Igazság letéteményesének. Ön ostoba is, gonosz is. Az ilyennel nincs együttműködés, még, ha magyarnak mondja magát akkor sem. Inkább megyek is nemtelen dolgomra. 😀

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 21:57

      Felesleges az ilyennel a vita.
      A saját, nyomorult életük miatt érzett tehetetlenségüket ezek MINDIG másnak a nyakába varrják, és a frusztráltságot, hogy nem vitték semmire, más meg igen, kénytelenek valahogyan “feldolgozni”.
      Így sikerül csak, ha a Tuggyukkik a felelősek mindenért.
      Pont olyan, mint a néni a cikkben: buta és még büszke is rá – mert ez olyan egyszerű és semmiféle erőfeszítést nem igényel.

     • Gyzoltan

      2016-08-21 - 08:06

      Mi van?
      Saját gondolat híján “tükörfordítást” alkalmazunk?:

      “Naki Vagyok

      Tüske Zsófia

      10 órája

      Zsófika! Ügye ön zsidó? A sorstalan fajtából, akinek csak igaza
      lehet? Tudja, hogy az olyan lènyek miatt mint ön, egyre több aki útálja
      a fajtáját? Persze mindennèl nagyobb szüksège van erre hiszen csak îgy
      tudja önmagának igazolni, hogy nyomorult èlete nem maga miatt nulla
      hanem a gaz nácifasiszták miatt.”
      Gyz

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 21:52

      Nézd már, fenyegetőzöl, ignácka?

     • Gyzoltan

      2016-08-21 - 07:59

      Butácska!
      Ti fenyegetitek saját magatokat!
      Tudhatnátok, kiszámíthatóan minden húr elpattan, ha tartósan túlfeszítik…
      Gyz

     • sumatra

      2016-08-17 - 23:32

      Jól fizető áldozatstátusz féltés? Őszintén remélem, hogy áldozaat lesz belóled, és egyszer majd rádolvassák, hogy áldozatstátus-féltő vagy.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 05:47

      Belőlem már nem lehet áldozat, már az egész magyarsággal régóta azok vagyunk!
      Miféle “elefántcsont toronyban” élsz, hogy téged semmi nem érint meg?
      Miért nem érint meg az a tragédia, hogy a magyarság mobilizálható rétege, s főleg a nemzet életerejét jelentő fiatalság százezer számra
      szolgál nyugaton?
      Képes vagy felfogni ennek demográfiai hatását? -a más egyéb következményeket nem is említve!
      Gyz

     • Tüske Zsófia

      2016-08-18 - 09:19

      szeret az áldozat szerepében leragadni és abban tetszelegni, esetleg, mert nem képes és nem is akar tenni valamit azért, hogy ne így legyen? Mint azok, akik lepattantak innen, mert a képességeiket és a munkaerejüket a világon másutt inkább értékén kezelik, mint a hazájukban?

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:38

      Zsófika! Ügye ön zsidó? A sorstalan fajtából, akinek csak igaza lehet? Tudja, hogy az olyan lènyek miatt mint ön, egyre több aki útálja a fajtáját? Persze mindennèl nagyobb szüksège van erre hiszen csak îgy tudja önmagának igazolni, hogy nyomorult èlete nem maga miatt nulla hanem a gaz nácifasiszták miatt.

     • Tüske Zsófia

      2016-08-20 - 09:11

      Naki: sem Zsófika nem vagyok, sem zsidó. Muris, és szánalmas, hogy ha az ön meg elvbarátai szemében valaki nem antiszemita és elítéli a népírtást, az más sem lehet, csak zsidó, valamint az is, hogy szükségük van arra, hogy származási alapon gyűlöljenek olyan embereket, akit sikeresebbnek gondolnak maguknál. De tapasztalatom szerint az kiabál a legjobban, akinek a háza ég, Szegedi Csanádhoz hasonlóan jól tenné, ha felülvizsgálná a családfáját, mert akadhat ott egy-két meglepetés. Hogy melyikünk élete nyomorult, azt meg másutt fogják egyszer elbírálni. Jó lenne, ha szem előtt tartaná azt, hogy egyszer majd el kell számolnia.

     • Naki Vagyok

      2016-08-24 - 07:32

      Zsófika. Persze, persze nem vagy zsidó! Mesélj még sorstalan!

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 22:02

      Büdös náci, aki vagy: akár az Zsófia, aminek látni szeretnéd, akár nem, a hozzád hasonló fehérjehalmazoknak NINCSEN KÖZÜK HOZZÁ.
      Még ebben a velejéig rohadó országban sem.
      Sírhatsz miatta, de akkor sincs.
      (..és ne reménykedjetek ott a hétvégi hasitasis szeánszon Dunyhás testvérrel együtt: NEM IS LESZ!)

     • Naki Vagyok

      2016-08-24 - 07:28

      Ugass csak bibsi! Sorstalan vagy. Hulladék vagy a fajtáddal együtt.

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-24 - 13:48

      Fajtátok nektek van: a homo sapiensen kívül, valahol az ostoros egysejtű környékén.

     • sumatra

      2016-08-18 - 20:19

      Mi az hogy szolgál? Hogy dolgozik? És megkeres 3x5x10x annyi pénzt? Amit aztán hazaküld? Ami aztán a magyar GDP jelentős részét kiadja? Jajjajjajj micsoda tragédia. Az a tragédia hogy ilyen tehetségtelen szar politikusok vannak, akik ennyit tudtak elárni az utóbbi 25 évben.

     • Gyzoltan

      2016-08-19 - 07:50

      A kifizetett munkabér csak töredéke a megtermelt értéknek, melynek jelentős része ugyancsak a fogadó országban marad az önfenntartásból adódóan… A GDP állítása így csak vagdalkozás…
      Ettől eltekintve is óriási bajok vannak a gazdaságban, ami meg a pénzügyi helyzetünket illeti, az maga a csőd! -de ez már régóta világjelenség!
      A politikusok pedig igenis kiválóak! Nagyon is jól tudják, hogy mit cselekszenek! A gond csak mindössze annyi, hogy nem a magyar Magyarország érdekében, hanem ellenére ténykednek!
      Az Ön által lebecsült vallási kötődés esetükben meghatározó!
      Jó lenne, ha mielőtt véleményt formál, valamennyire tájékozódna…
      Gyz

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:43

      Monja, ismeri a mondást, nehèz mint lovat imádkozni tanîtani? Ön szerint èrdekli bármilyen èrv vagy tèny a “vitapartnereit” ebben a tèmában?

     • Gyzoltan

      2016-08-20 - 06:43

      Amint helyesen érzékelte, szó sincs vitapartnerekről.., mindössze az apropót adták, hogy némileg megtörjem azt az egyoldalú szemléletet, melyet Ön is megtapasztalt…
      Gyz

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 22:00

      “A kifizetett munkabér csak töredéke a megtermelt értéknek, melynek jelentős része ugyancsak a fogadó országban marad az önfenntartásból adódóan…”

      Itthon meg a töredék töredékének a töredéke.
      Ha dolgoznál, tudnád.

     • Gyzoltan

      2016-08-21 - 07:51

      Fájdalmas lehet, ha a sok-sok hozzászólásod is hasonló értelmes érdemi szintet képvisel…
      Gyakorolj szorgalmasan! Rád fér!
      Gyz

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:46

      Ki választja a “szar politikusokat” 25 ève? A mègszarabb választók? Ön a szavazatával vagy a távolmaradásával támogatta őket?

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 21:59

      Ahelyett, hogy azon aggódsz, hogy nem lesz, aki egy pohár vizet adjon, mire a szociális otthonba kerülsz, inkább azon kellene sopánkodnod, akik miatt ez éppen valósul megfele: a jelenlegi fasiszta kormány politikáján.

     • Gyzoltan

      2016-08-21 - 08:28

      Butácska!
      Azon gondolkozz el, hogy a zsidó Rákosi óta van egyfolytában “fasiszta” vezetésünk! Maradéktalanul érvényesül a nácionista ideológia!
      Gyz

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-21 - 09:02

      Akkor utoljára:
      olyan barmokkal, akik embereket a vallásuk szerint kategorizálnak, nem vitázom – mert rasszista f@szkalopokkal egyszerűen nem szabad (ha meg még ostobák is hozzá, akkor pláne!)
      Csak felhívtam a figyelmet mindarra a szénfekete sötétségre, ami belőled árad.

     • Gyzoltan

      2016-08-21 - 12:32

      Butuska!
      Ez gyenge nekifutás volt! Ennél még itt is több szükségeltetik…
      Valamennyire ismerjük a zsidó vallást, a zsidó emberiségellenes rasszizmust… Ugyan el nem fogadjuk, de tudjuk, hogy a ti vallásnak kinevezett világuralomra törő, s azt jórészt meg is valósító, hódító ideológiátok szerint mi csak lelketlen haszonállatok, barmok vagyunk, de mégsem illik ezt visszatérően hangoztatni, mert egyszer hátha mégiscsak felfogjuk, s lesz nemulass…
      Egyáltalán van közöd a zsidósághoz? -lehetséges, hogy kazár őseid döbbentek rá a 700-as években, hogy miért ne lehetnének ők is a kiváltságok birtokosai? Lehet, hogy csak nagyszájú askenáci migráns vagy? -kik, nem is olyan rég beszédelegtetek mondjuk Galíciából a metiles szeszetekkel, akárhonnan.., talán ez is az oka, hogy éget téged a zsidókat is meghaladó, emberiségellenes gyűlölet, megvetés!
      Gyz

     • sumatra

      2016-08-17 - 23:32

      Ja, és nem, nekem sincs semmi közöm a zsidósághoz. Egyszerűen ember vagyok. Neked ez nem jött össze.

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 05:36

      Hát igen! -van aki egyenesen Napóleonnak véli magát, minden kezelés ellenére is…
      Kétlem, hogy ember lennél, hisz hivatkozol rá, hogy nem vagy zsidó!
      Márpedig a Talmud egyértelműen mondja ki, határozza meg:
      “… a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.”
      Ennyit a rasszizmusról…
      Gyz

     • sumatra

      2016-08-18 - 20:23

      És mikor írták a Talmudot? 2000 éve? Rasszizmus meg az ha valakit születése alapján tartanak rosszabbnak. Itt pedig egy valláskövetőjét tekintik értékesebbnek. Ez többé-kevésbé minden vallásra igaz.

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:49

      Világos! Csupán idő kèrdèse egy- egy dolog megitèlèse! Ez ám tisztessèges felfogás!

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:50

      Ès hogyan nèznek rád a gyülekezetben?

     • Naki Vagyok

      2016-08-20 - 04:51

      A fènykèped nem ezt mondja!

  • sumatra

   2016-08-17 - 23:29

   Persze, azért kellett vesznie, mert sikeresen talpra állt, ugye? Az, hogy a fél viléágot megtámadta és közben népirtásst követett el Európa szívében, szisztematikus haaláltáborokban, az mellékes ugye?

   • Gyzoltan

    2016-08-18 - 07:23

    Nos, ennyi a történelmi ismereted?
    -hát tényleg semmi okom kételkedni, hogy hozzászólásaidban jogosan alkalmazod az “agymosás” és “demagógia” szavakat…
    -csak így tovább…
    Gyz

    • Tüske Zsófia

     2016-08-18 - 09:15

     muris, hogy pont az emleget agymosást, aki a történelemben tetszése szerint ugrándozik a korszakok között és ha a kedvencei megbuknak, mindig mást hibáztat. Az eszébe sem jut, hogy esetleg a német genocídium ugyanaz, mint amit a gyarmatosítás során az általa utáltak elkövettek. Annak azért örülnék, ha prezentálna itt valami családfa-félét a magyarsága bizonyítására, mert tapasztalatom szerint színmagyar régóta nem létezik. Csak azok képzelik, hogy ők A Magyarok, akik nagyszülőnél régebbi felmenőikről semmit sem tudnak. Pont, mint Szegedi Csanád az önhöz hasonló történelemszemléletű pártban.

    • sumatra

     2016-08-18 - 16:45

     Szóval maga tud valamit, de azt nem mondja el, viszont bátran személyeskedik? 😛

     • Gyzoltan

      2016-08-18 - 17:35

      Kedves sumatra!
      -nem személyeskedés, átolvastam a hozzászólásait, ott tapasztaltam e kitételeket…
      Túlzás, hogy valamit is tudnék, a történelemre fordított több-ezer óra, sok évtized “ráfigyelés” ellenére is…
      Természetesen azért vannak szűk ismereteim, de inkább mondanám, hogy több mindent sejtek, valószínűsítek, tények alapján következtetek…
      Ezzel együtt is az a kevés is, nagyon sok ahhoz, hogy itt tárgyalható legyen…
      Maradjunk annyiban, hogy nagyon is képlékeny anyagról beszélünk…
      Gyz

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 22:04

      Dehogy tud …

  • György Vámos

   2016-08-18 - 20:10

   ma is el akarják pusztítani , más módszrerrel

   • Gyzoltan

    2016-08-19 - 08:03

    Itt már nem is Németország, no meg a Kárpát-medence a kissé eltérő cél, hanem egész Európa!
    Ami már megtörtént, az is már háborúnak nevezhető, mely bármely pillanatban nyílt fegyveres harccá változhat.., elkerülhetetlenül!
    Minél később, annál rosszabb lesz.., az idő nem Európának dolgozik!
    Gyz

  • Lacuka

   2016-08-22 - 11:41

   Nekem nincsenek kétségeim, hogy kinek, hát a tengerentúli háttérmilliárdosoknak, mert Németország nem akarja beadni a derekát, sőt egész Európa ellenzi a TITIP.et, a génmódosított amerikai termékek beáramlását az öreg kontinensre. A migráns áradattal akarják térdre kényszeríteni Európa gazdaságilag legerősebb hatalmát, Németországot.

   • Gyzoltan

    2016-08-22 - 13:29

    Az egyértelmű események sorozatából csakis egyértelmű következtetéseket lehet levonni, amint a következmények is egyértelműek lesznek…
    Bízom benne, hogy lesznek következmények, s nem ússzák meg!
    Gyz

 3. mitgal1993

  2016-08-17 - 08:50

  buta picsa

  • edietheeagle

   2016-08-17 - 11:53

   ez a komment elég 1.0-ásra sikerült… azt mondjuk nem értem, hogy ha csak ennyi a véleményed, akkor minek ideírni?

   • mitgal1993

    2016-08-17 - 12:18

    ennél jóval több a véleményem a dologról

    • edietheeagle

     2016-08-17 - 12:27

     Amúgy a nő szerintem nem is beszél hülyeségeket. Az jutott eszembe, hogy ha ma Magyarországon – az internet adta tájékozódási lehetőségek mellett – ennyi ember beszopja ezt a klassz kis gyűlöletkampányt, meg az egész NER-t, akkor hogyan várhatnánk el az 1930-as évek Németországában élő “zemberektől”, hogy átlássanak a náci propagandán?

     • mitgal1993

      2016-08-17 - 12:34

      nyilván nem láttak át rajta, legalábbis sokan nem. engem az döbbentett meg, hogy még mindig a pozitív oldalt emlegeti, Goebbels hercegi járását, az előzékeny nácikat és a bűvkörben élő országot. a háború nyomorát, a nélkülözést nem (amit a német lakosság megtapasztalt, akkor is, ha nem volt érintett a többi szörnyűségben). és ez a nő hatvan év után szánta rá magát, hogy utánamenjen a zsidó barátnője sorsának. eddig jutott hatvan-hetven év alatt. nyilván primitívnek tűnik lebutapicsázni valakit, de ha beszélsz valakivel, aki annyit tud a dologról mondani, hogy “de hát Hitler micsoda autópályákat épített”…hát arra simán rámondod, hogy buta faszkalap, nem?

     • Lorand Csaszar

      2016-08-17 - 12:37

      Mondjuk tenyleg építtetett.

     • mitgal1993

      2016-08-17 - 12:40

      ezt nem is vitatja senki

     • edietheeagle

      2016-08-17 - 14:36

      … de nem ez volt a legnevezetesebb történelmi tette, igaz?

     • Lorand Csaszar

      2016-08-17 - 15:13

      Nem ez volt. De sok mas gaztett is törtent a vilagon, arrol is megemlekezhetne az emberiseg, illetve korabban is tanulhatott volna belöle.

     • edietheeagle

      2016-08-17 - 15:40

      azt hiszem kimaxoltuk a keretek adta lehetőségeket, ne menjünk el a közhelyek irányba… peace 🙂

     • Tüske Zsófia

      2016-08-17 - 22:59

      …meg romboltatott.

     • edietheeagle

      2016-08-17 - 13:48

      Nem tudom láttad-e a “Bukás”-t, ott ugye Hitler titkárnőjének szemszögéből látjuk az eseményeket. Azt én a magam részéről el tudom fogadni, hogy ha valaki évekig a bizalmi munkatársa egy ilyen “nagy ember”-nek, akkor óhatatlanul kialakul iránta valamilyen rokonszenve (persze, ha nem úgy bánik vele mint egy állat, de erről esetünkben nincs szó), hiszen legtöbbször a “jó arcát” mutatja felé. Ezektől az emberektől nem lehet elvárni, hogy utána kígyót-békát kiabáljanak a nagy emberről, szóval nekem nem volt ilyen szempontból különösebb hiányérzetem.
      Persze, biztosan kamuzik is valamilyen szinten, nem tudom elképzelni, hogy semmiről sem tudott.

     • mitgal1993

      2016-08-17 - 14:12

      na de eltelt hetven év, könyörgök. nem szégyen azt mondani, hogy tévesen ítéltem meg azt a helyzetet.

     • Justin Time ( Y )

      2016-08-17 - 22:49

      Tényleg ismerem GyF egykori irodavezetőjét.
      Egy butuska, szorgalmas és törtető lány volt, aki minden tény és tapasztalat ellenében is megpróbálta védeni a főnökét.
      Most Ausztráliában valami (eleinte tán bolti eladó, aztán nem tudom). Hasonló lehet a helyzet. Már lélektanilag.

     • sumatra

      2016-08-18 - 01:27

      Hát azért hasonló is meg nem is a helyzet….

     • Justin Time ( Y )

      2016-08-18 - 07:01

      Csak a közvetlen munkatárs elfogultságára utaltam.

     • MaryskaHrabalová

      2016-08-20 - 22:08

      Ebben igazad van!
      De a baj a nénivel inkább az, hogy az eltelt sok-sok évtizedben sem volt képes némi tudásra szert tenni.

 4. Kaminsky Árpy

  2016-08-17 - 14:30

  Ha jól veszem észre, az asszony nem tanusít megbánást és a mai napig “zsidókérdésként” beszél a Holocaustról. Valószínűleg a harmincas években átmosták az (akkor még fiatal) agyát, és azután is így maradt.

  • sumatra

   2016-08-17 - 23:34

   Gépírónő, szal nem lehetett nehéz azt a pár bitet átállítani.

   • MaryskaHrabalová

    2016-08-20 - 22:08

    De azért az eltelt évtizedekben ragadhatott volna rá valami ….némi tudás, mondjuk. Minimál szinten is.

 5. csaba

  2016-08-18 - 11:10

  ki a szart érdekel egy 105 éves értelmi fogyatékos vénasszony halandzsája.
  Hagyjuk már békén őket.Voltak,tettek,tudomásul vettük,pont.

 6. Gyzoltan

  2016-08-20 - 17:36

  Talán Goebbels is megérdemel néhány szót…
  -ha mérlegre tesszük, be kell látnunk, hogy minden tehetsége, intelligenciája mellett is, csak kezdő kisinas lehetett volna a BBC profi propagandagyárában…
  Gyz

 7. Hektor Honig

  2016-08-23 - 18:50

  Azt hittem a képről, hogy Delhusa John! 🙂

 8. Albu

  2016-08-25 - 13:02

  „noha vannak ijesztő fejlemények, nemde? Örülök, hogy soha nem született gyerekem” – tipikus agymosott „német”!

 9. Dylan

  2017-01-14 - 01:04

  Jó napot:
  Van szüksége sürgős hitel? Azt akarom, hogy tudd, hogy a cégem ad ki hitelt minden pénzösszeget, és bármilyen típusú pénznemet, amire szüksége lehet a hitel 2% -os kamat, ha szükségünk van a hitel azt akarom, hogy fel velünk a kapcsolatot (dylancredit@gmail.com) az informatikai ordít.

  A neved:
  Országod:
  Állami:
  Cím:
  Hitel összege Szükséges:
  Időtartam:
  Nem:
  Telefonszám:
  Foglalkozása:

 10. James Cole

  2017-03-04 - 10:55

  UNITYCREDIT DIVÍZIÓ: A hitel cég ide vissza, és jelenleg így hitelt az új évre, és mindenféle tevékenységet ebben 2017 és kölcsönök kezdődik az új év. Szüksége van egy sürgős kölcsön visszafizetni a tartozását, vagy van szüksége egy tőkehitel, hogy javítsa az üzleti életben? Vajon már elutasította a bankok és más pénzügyi intézmények? Szüksége van egy konszolidációs vagy jelzáloghitel? Azért vagyunk itt, hogy az összes pénzügyi nehézségek, kölcsön pénzt az emberek, akiknek szükségük van a pénzügyi segítségre, akik a rossz hitel, vagy, akiknek szükségük van a pénz a számlák befizetése, és befektetni az üzleti alacsony kamatláb 2%. A hitel változó $ 5000 dollárt 50 $ 000,000.00, dollárban is kölcsönadja euróban és más deviza választott. További információ: unitycredit111@gmail.com

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top