+ Performansz

Veszélyes üzem az illúziókeltés 18+

Las Vegas és a luxus óceánjárók legnagyobb szórakoztatói varázsolják el két este a budapesti közönséget, belépés 18 év felett!

Vagyunk néhányan, akik annak ellenére, hogy itt a nyár, boldogan fröccsözgetünk egy teraszon, vagy lemegyünk egy low budget fesztiválra ahelyett, hogy jegyet váltanánk egy óceánjáró luxushajóra, vagy éppen Las Vegas kaszinóiban kortyolgatnánk a koktélunkat. Meglehet, nekünk idén nyáron se fér bele a programba, hogy ezeken a helyeken múlassuk az időt, most a Budapest Nyári Fesztiválon belül lehetőség nyílik arra, hogy mi is szemügyre vegyük e helyek szerves részét képező állandó szereplőit. No, nem a hajók német nyugdíjas vendégeit és nem is a kaszinósztár Celine Diont. Az óceánjárók és a Las Vegas-i kaszinók csillogó és látványokban gazdag világát idézik meg 12-én és 13-an a Budapestre látogató nemzetközi és magyar illuzionisták.

magic show2
A Bűvészeté lesz ez a két este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Vagy inkább az illúzióé – az este főelőadója, Vincent Vignaud szerint. Vignaud ugyanis világos különbséget tesz bűvész és illuzionista között. Mint mondja, a bűvész az, aki trükköket hajt végre például kártyákkal. Ezzel szemben az illuzionista egy egész látványvilágot hoz létre, gépekkel, táncosokkal, szép asszisztens hölgyekkel. Ugyanakkor a segítőknek nem csak szépeknek kell lenniük, hanem tapasztaltaknak is, hiszen meglehetős veszélyeket rejt magában, ha valakit egy illuzionista repít több méter magasba, fűrészel ketté, és ki tudja még mit fog vele művelni. Az óramű pontossággal kidolgozott műsorszámokon így folyamatosan dolgozni kell: veszélyes üzem – mondhatnánk röviden. Ami azonban nem csak veszélyes, de kifejezetten költséges is. Mint Vignaud egy korábbi interjújában elmondja, az egy-egy műsorszámhoz szükséges technikai felszerelés ára 5000-től egészen 70 000 euróig terjedhet. Így nem is teheti meg, hogy pihenjen, az életét a folyamatos utazás tölti ki Európában és Ázsiában.

Vincent Vignaud

Vincent Vignaud

Bár Vignaud hozzászokhatott a folyamatos úton léthez, ugyanis annak ellenére, hogy édesapjának is van egy cirkusziskolája, ő 20 évesen elhagyta a XVIII. századi levegőt árasztó elzászi szülővárosát, hogy Kijevben tanulja ki a szakmáját. Az ukrajnai kiképzés azonban merőben eltért attól, amihez Franciaországban látott. A kulturális sokkon túl, ami Kijevben érte, naponta négyszer kellett részt vennie edzéseken, ezen felül jóllehet, Vignaud soha nem volt táncos, minden nap kellett táncolnia, koreográfiákat kidolgoznia, stb. és csak ezek után következtek a bűvész gyakorlatok. „Mikor hazamentem, édesanyám meg sem ismert.” – mondja a fizikailag kifejezettem megerőltető időszakról.

Ugyanakkor, habár vannak cirkusz- és akrobata iskolák, az illuzionista szakmát nem lehet csak úgy kitanulni. Itt az embernek a saját kreativitását kell bevetnie, hogy kidolgozza saját trükkjeit. A trükk maga viszont csak egy része a műsornak – és ezt bizonyítja a két este másik sztárfellépője, a spanyol David Climent, aki 2015-ben a legfiatalabbként kapta meg a bűvészszakma Oscarjának számító Merlin-díjat. Climent műsorai jól mutatják, mennyire megállja a helyet Vignaud distinkciója a bűvészelőadás és az illuzionista munkája között: hiszen Climent műsorát rendszeresen fűszerezik sanzonok, klasszikus balett betétek, látványos revük. Mindeközben Climent döbbenetes tempóban hajtja végre trükkjeit. A Merlin-díj zsűrijében is feltűnést keltett, ahogy Climent alig néhány perc alatt hat trükköt mutatott be.

David Climent

David Climent

A Merlin-díj laudációjában ki is emelik, a fiatal illuzionista tökéletes ötvözete a született tehetségnek, a kimunkált profizmusnak és a showmanekben rejlő plusznak – annak a bizonyos je ne sais quoi-nak. Ami pedig kiváltképp felkeltette a zsűri érdeklődését, hogy Climent sajátos lézershow-val fűszerezi egyébként is pörgős műsorát.

Climenttel szemben a rotterdami Christian Farla egy hagyományosabb előadással érkezik Budapestre. Farla, aki 2006-ban és 2009-ben is elnyerte a Merlin-díjat, a magyar közönségnek szabaduló művészi számokkal mutatkozik be. 30 éves pályafutással a háta mögött Farla a legkülönfélébb illuzionista előadásokkal lépett föl Európában és az államokban egyaránt. Először 8 évesen kezdte el szórakoztatni osztálytársait, majd később, de még mindig gyerekként születésnapi zsúrokon lépett fel rendszeresen. Innentől kezdve sikerek és szakmai díjak tömkelegét zsebelte be. A Merlin-díjak mellett az egyik legnagyobb elismerés Las Vegasban érte, mikor David Copperfield ámulattal figyelte Farla és segítője, Bianca műsorát. A show után Copperfield meg is kereste a párost, és azóta is jó barátságok ápolnak.

Az este nem múlik el magyar fellépő nélkül: szintén a klasszikus iskolát képviseli Nagy Molnár Dávid, aki korábban második helyezett lett a bűvész Európa- és világbajnokságon is. Nagy Molnár 12 évesen egy film hatására kezdett bele a trükkök elsajátításába, majd az artistaképzőben fejlesztette tovább képességeit.

Ez az erős brigád készül hát arra, hogy úgy ejtse ámulatba a magyar közönséget, ahogy két évvel ezelőtt Farla tette ugyanezt a Britain’s Got Talent zsűrijével:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top