+ Színház

Jótékonysági cirkuszelőadás segíti a nyugdíjas artistákat

Az augusztus 12-ei előadás szinte biztos, hogy teltházas lesz. A jótékonysági előadás bevételét karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között.

Idén augusztus 12-én tartják meg azt a jótékonysági előadást a Fővárosi Nagycirkuszban, amelynek bevételéből a nyugdíjas artistákat segíti a Magyar Artistaművészek Szakszervezete. Eötvös Tibor, a szervezet elnöke elmondta, hogy a hagyományosan minden évben megszervezett jótékonysági előadás bevételét karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között.

Augusztus 12-én este a most futó Vízi cirkusz előadást mutatják be. Az artisták társadalmi munkában, ingyen vállalták a fellépést, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. pedig minimális összegért bocsájtotta rendelkezésünkre az épületet. A jegyek árusítását egyedül végezte az egyesület.

– fejtette ki az elnök. Hozzátette: a jegyek jól fogynak, szinte biztos, hogy teltházas előadás lesz. Eötvös Tibor elmondta, hogy jelenleg százon felül van azoknak a nyugdíjas artistáknak a száma, akik átlagosan 80-100 ezer forintból élnek havonta.

Egy akrobata 35-40 évesen már nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint 25 évesen, ezért hozták be annak idején a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, ami ugyan alacsony összeg volt, de mellette még lehetett munkát vállalni. Ez a lehetőség mára megszűnt.

– mutatott rá.

Az elnök felidézte, hogy régen bevált szokás volt az nyugdíjas artisták nézőtéri vagy próbatermi felügyelőként való visszafoglalkoztatása.

Ennek kettős értéke volt: egyrészt az idős művész nyugdíj-kiegészítéshez tudott jutni, másrészt sokéves tapasztalatával, tudásával nagyban segítette a fiatal artisták munkáját.

– emelte ki. Ennek a gyakorlatnak a felújításáról korábban már kezdeményeztek tárgyalásokat a cirkusz vezetésével, de megállapodás egyelőre még nem született.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top