+ Történelem

Megtalálták az egykori prágai Judit híd második pillérének maradványait

Judit híd

A pillér maradványaira a Moldva folyóban leltek rá. A régészek kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta vizsgálják a Károly híd környékét.

Megtalálták Prágában az egykori Judit híd második pillérének alapjait a Moldva folyóban.  A Judit hidat, Európa Alpoktól északra fekvő részének harmadik kőhídját, a 12. század második felében építették, miután az átkelést addig biztosító fahidat 1157-ben egy árvíz elsodorta. Búváraink vasárnap délután megtalálták a Judit híd második pillérének az alapjait, pontosabban egy kőkonstrukciót, amely biztosan a híd egyik pillére volt – közölte Olga Sámalová, a prágai városi múzeum szóvivője.

A Judit híd, az utódjának számító híres és világszerte ismert Károly hídtól kissé délebbre állt. Drezda és Regensburg után ez volt Európa északi részének harmadik kőhídja. 1342-ben a hidat elsodorta egy árvíz. Ezután döntött IV. Károly német-római császár és cseh király az új híd felépítéséről. A Károly híd a 19. századig a cseh főváros egyetlen hídja volt.

A Károly híd környékét kisebb-nagyobb megszakításokkal már évek óta vizsgálják a régészek. A kutatások célja, hogy pontosan azonosítsák a Judit híd, illetve fahíd elődjének helyét és megtalálják maradványaikat.

Famaradványokat is találtunk, de azokat még részletesen elemezni kell, hogy megmondhassuk, miről van szó. A kutatások folytatódnak.

– mondta Sámalová. A Moldva folyóban talált értékesebb leleteket, tárgyakat a régészek a Károly híd óvárosi hídfőjén álló toronyban április elsején nyíló új kiállításon mutatják be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top