x

Túl a 30 ezer nézőn az Anyám és más futóbolondok a családból!

Anyám és más futóbolondok a családból

November 5-e óta játsszák a magyar mozik Fekete Ibolya új filmjét, amelyet vasárnapig immár több mint 30 ezer néző látott. A film a premierje óta folyamatosan szerepel a mozik műsorán. A héten a fővárosi Art+ Cinemában, a Kino Caféban, és a Művész Art Moziban is vetítik, márciusban pedig többek között látható lesz a hévízi Fontana moziban is. Az Anyám és más futóbolondok a családból szerepel a március 1-jén kezdődő 2. Magyar Filmhét programjában is.

Az Anyám és más futóbolondok a családból január végén a magyar kritikusok éves díjátadóján három díjat nyert: Fekete Ibolya a legjobb forgatókönyv, Básti Juli a legjobb színésznő, Gáspár Tibor a legjobb férfi mellékszereplő elismeréseit kapta meg.

Anyám és más futóbolondok a családból

Básti Juli és Danuta Szaflarska a filmben – fotó: Szlovák Judit

Fekete Ibolya filmje négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencven négy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

Az Anyám és más futóbolondok a családból szereplői mások mellett Básti Juli, Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Szabó T. Anna, Cserna Antal, illetve az idén 102 éves Danuta Szaflarska.

Fekete Ibolya korábban olyan díjnyertes alkotásokat készített, mint a Karlovy Vary-ban a legjobb rendezés és az ökumenikus zsűri díját elnyert Chico vagy a többszörös díjnyertes Bolse Vita. A Magyar Filmszemle fődíját és a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály legjobb rendező díját ugyancsak a Chico-val érdemelte ki.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!