+ Képzőművészet

Nincsenek könnyű helyzetben a kisebb galériák

Az idén is a művészeti ágak találkozásának ad helyet a zuglói Hermina Galéria: folytatódnak a ZENEKÉP csoport fiatal alkotóművészeinek kiállításai, koncertjei, alkotói estjei, lesz soundpainting – Gryllus Samu zeneszerző produkciója jelnyelvvel -, és a Jelenkor irodalmi folyóirattal való együttműködés révén az irodalom is teret kap a kínálatban.

Az idén is a művészeti ágak találkozásának ad helyet a zuglói Hermina Galéria: folytatódnak a ZENEKÉP csoport fiatal alkotóművészeinek kiállításai, koncertjei, alkotói estjei, lesz soundpainting – Gryllus Samu zeneszerző produkciója jelnyelvvel -, és a Jelenkor irodalmi folyóirattal való együttműködés révén az irodalom is teret kap a kínálatban.

A tavaly megnyitott galéria vezetője, Sztipán Orsolya elmondta, hogy a napokban készült el a 2016-os évad naptára, havi 2-3 esemény zajlik majd náluk. Legközelebb február 8-án Magyar Béla építész-grafikus kiállítása nyílik meg, de fontos esemény lesz május 30. is, amikor a Hermina Galéria 1 éves fennállását ünnepelik a ZENEKÉP csoport alkotásaival.

Sztipán Orsolya beszámolt arról is, hogy már vannak olyan alkotó párok a zeneszerzők és képzőművészek között, akik közös programmal készülnek. A ZENEKÉP-alkotópárok közül közös produkcióval mutatkozik be márciusban Piros Boróka képzőművész és Kedves Csanád zeneszerző; áprilisban Peternák Anna képzőművész és Balogh Máté zeneszerző; júniusban Ádám Zsófia és Csábi Ádám képzőművész; októberben Sztruhár Zsuzsa képzőművész és Tornyai Péter zeneszerző. Novemberben a Varga-Nádas Eszter képzőművész – Tornyai Péter zeneszerző páros mutatkozik be (a komponista műveit előadja a szerző, és Tornyainé Dóry Zsuzsa gordonkán), míg a Bolcsó Bálint-Rubik Ernő-Váczi Dániel zeneszerző-hármas a térben végez “hangfestést”. Önálló kiállításoknak, önálló szerzői esteknek is otthont adnak 2016-ban, továbbá terveik között szerepel művésztanárok előadása és bemutatója is.

A Jelenkor irodalmi folyóirat partnerük abban, hogy a kortárs zeneszerzők, képzőművészek mellett fiatal írók, költők is bemutatkozzanak náluk. Áprilisban Ágoston Zoltán főszerkesztőt, szeptemberben Fehér Renátó költőt, novemberben Závada Péter költőt látják vendégül. A Hermina Galéria 2015 májusában megnyitott meg a Hungária körúton. Katona Kálmán, a galéria tulajdonosa azzal a gondolattal hozta létre a kiállítás- és koncerthelyszínt, hogy a kortárs zene és képzőművészet együttesen jelenjen meg, egymást inspirálva.

Sztipán Orsolya szerint sikeres működésük egyik bizonyítékaként könyvelik el, hogy a mindössze 8 hónapja működő galériájuk az Átlátszó Hang 2016 elnevezésű kortárs művészeti fesztivál egyik helyszíne lehetett olyan intézmények mellett, mint a Müpa, a BMC, a Trafó és a Zeneakadémia.

A Látható hang című kiállításunkat a fesztivál első napján nyitottuk meg, kifejezetten nagy érdeklődés mellett

– mesélte. A kérdésre, milyennek látják ma Magyarországon – Budapesten – a kis galériák helyzetét, Sztipán Orsolya úgy reagált: a galériáknak nagyon nehéz saját lábon megállniuk.

A Hermina Galéria nem a szó klasszikus értelmében vett kereskedelmi galéria, inkább egy kultúrtér, egy kortárs szellemi, szakmai műhely, ahol a művészeti ágak találkoznak. Polgári kezdeményezésből jött létre, állami támogatás nélkül. Arra számítunk, hogy egy-két sikeres év után lesznek támogatóink, már most vannak biztató jelek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top