+ Irodalom

Elhunyt Kurucz Gyula

Kurucz Gyula

Kurucz Gyula 1944. május 21-én született Nyíregyházán, december 17-én halt meg. A debreceni egyetem bölcsészkarán, magyar-német szakon diplomázott 1968-ban, ám tanársegédi állását politikai okok miatt nem kapta meg.

Életének hetvenkettedik évében elhunyt Kurucz Gyula író, műfordító – tudatta szerdán a Magyar Írószövetség. Kurucz Gyula 1944. május 21-én született Nyíregyházán, december 17-én halt meg. A debreceni egyetem bölcsészkarán, magyar-német szakon diplomázott 1968-ban, ám tanársegédi állását politikai okok miatt nem kapta meg.

Ezután Budapesten dolgozott mint nyelvtanár, dramaturg, nevelőtanár, tolmács, fordító. 1980-90 között a Bücher aus Ungarn című folyóirat főszerkesztője volt, 1991-95-ben a berlini Magyar Kultúra Háza, majd a Magyar Ház igazgatója, 1996 és 2000 között a Magyarok Világszövetsége anyaországi régiójának elnöke, 2001-2005-ben a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

A Magyar Írószövetség 1971-ben, első regénye megjelenése után vette fel, tagja volt a Magyar P.E.N.-nek, 1987-ben az MDF lakiteleki alapítói közé tartozott.

Esszéket, kritikákat, tévé- és rádiójátékokat írt, regényei közül a Kicsi nagyvilág és a Lukács evangéliuma emelkedik ki. A 2009-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg Tükörben a halál, a következő évben Akkor is, ha fáj című regénye, majd 2011-ben a Léggömbhuszárok látott napvilágot. Nemzetközi kulturális diplomáciai és irodalmi tevékenységéért 1999-ben megkapta a Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Rumata

  2015-12-23 - 19:35

  Első könyve, a “Nohát meséljünk…” szerintem nemzetközi mércével mérve is klasszikus darab, a műfaj legnagyobbjaihoz mérhető alkotás.
  Ha csak ezt az egy regényt írta volna egész életében, már akkor is a nagyok között volna a helye.

  Későbbi írásaitól nem voltam annyira elragadtatva, de bevallom, többségüket nem is olvastam.
  Úgy éreztem, mintha egy kicsit megtört volna benne a kezdeti lendület.

  Egy alkotó ember számára 72 év borzalmasan rövid idő.
  Nagyon sajnálom, hogy neki csak ilyen kegyetlenül kevés jutott.
  Személyesen sohasem találkoztam vele, de az írásaiból ítélve egy sziporkázóan szellemes személyiség lehetett.
  Nyugodjon békében.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top