+ Irodalom

Azért írtak, hogy olvassanak a kamaszok

Egy beilleszkedési nehézségekkel küzdő kamasz lány, egy Londonba szakadt csonka család és kallódó budapesti fiatalok története – ezek a témák vitték a pálmát a Jelen! címmel hirdetett ifjúsági novellapályázaton.

Egy beilleszkedési nehézségekkel küzdő kamasz lány, egy Londonba szakadt csonka család és kallódó budapesti fiatalok története – ezek a témák vitték a pálmát a Jelen! címmel hirdetett ifjúsági novellapályázaton.

A tizennégy éven felüli kamaszoknak szánt harminckilenc beérkezett pályamunkából az előzsűri tagjai (Gaborják Ádám irodalomtörténész, a JAK elnöke, valamint Dóka Péter és Dávid Ádám írók, a Móra Kiadó szerkesztői) tizenhárom szöveget választottak ki. A shortlist alkotói közül a zsűri elnöke, Tóth Krisztina író, költő hatot emelt ki, akiket mind a négyen pontoztak. Így alakult ki a rendkívül szoros végeredmény.

A fődíjat Nagy Ildikó Noémi érdemelte ki Önkontroll című, minimalista stílusban megírt novellájával, amely egy kamasz lány beilleszkedési nehézségeit meséli el megrázó erővel. Molnár T. Eszter lett a második helyezett egy Londonba szakadt csonka család egy napját bemutató Present, perfect című írásával. A harmadik helyért járó díjat Falussy Móric kapta a budapesti fiatalok kallódását eredeti nyelvhasználattal felvillantó Állatmese című elbeszéléséért.

A negyedik helyen Varsányi Mihály végzett Nyakkendő című feszes szövegével, amely egy öngyilkosság körülményeit beszéli el másfél oldalban. Az ötödik Gáspár-Singer Anna lett, aki Strand című novellájában egy lány nudista strandon átélt kínos élményeit írja le személyes hangon. A hatodik helyezést pedig Majoros Nóra érte el Megállók című novellájával. Egy kamasz lány és idős rokona próbál szót érteni egymással, és a különös hangulatú látogatást a szerző szerethető humorral ábrázolja.

A shortlist további tagjai: Acsai Roland, Béres Tamás, Csepregi János, Garaczi Zoltán, Hanula Zsolt Péter, Magyar-Nagy Mariann és Sulyok Rozi.

A pályázatot a József Attila Kör és a Móra Könyvkiadó írta ki, támogatójuk a BOOK24 online könyváruház volt. A zsűri tervei szerint a 2016-os Könyvhétre antológia jelenik meg a legerősebbnek ítélt novellákból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top