+ Fotó

Hogyan karácsonyoztunk 100 évvel ezelőtt?

karácsonyi fotók

Anya ruhájában feszítő apuka, üvegből iszogató nő, karácsonyfa tetejére tűzött játékbaba – ezek manapság már nem is lennének olyan szokatlanok, ám a rendhagyó karácsonyi családi képek nem napjainkban készültek.

Ismét átböngésztük a Fortepan több, mint 50 ezer fényképéből álló archívumát, és igazi kincsekre bukkantunk. Anya ruhájában feszítő apuka, üvegből iszogató nő, karácsonyfa tetejére tűzött játékbaba – ezek manapság már nem is lennének olyan szokatlanok, ám a rendhagyó karácsonyi családi képek nem napjainkban, hanem az 1920-as, 30-as, 40-es években készültek.

Figyelmeztetés: ez egy szubjektív válogatás!

Ez a vagány és klassz karácsonyi kép 1922-ben készült. Szerintünk díjnyertes, az abszolút kedvencünk. Csak Kövér László meg ne lássa, mert még kitöri a frász a 20-as évekbeli „genderőrülettől„!

karácsonyi fotók

FORTEPAN 1922

Mentségükre legyen mondva a plakát tervezőinek, abban az időben, amikor ez készült, még fogalmuk sem lehetett arról, mennyire káros a bagózás. A fotó a Széna téren készült 1941-ben.

karácsonyi fotók

Budapest, Széna tér. FORTEPAN / LISSÁK TIVADAR 1941

Az alábbi, bemozdult képek tényleg igazán kísértetiesre sikeredtek, ma talán a hibaisták csoportjába is felvételt nyerhetnének.

karácsonyi fotók

FORTEPAN / JANKOVSZKY GYÖRGY1930

karácsonyi fotók

GÁL LÁSZLÓ / FORTEPAN 1950

A kép ugyan az olasz fronton készült és az I. világháborúban, de Karády Katalin Valahol Oroszországban című dalát juttatja eszünkbe. És a gyerekkorunkban rendszeresen lapozgatott, századeleji karácsonyi képeslap-gyűjteményt, amely tele volt a fronton karácsonyozó, az otthon melege után sóvárgó katonák rajzaival.

karácsonyi fotók

Első világháború, Skoda 30,5 Mörser mozsárágyú az olasz fronton. VOGL ELEMÉR / FORTEPAN 1916

És a nők, asszonyok, akik itthon várták férjeiket.

karácsonyi fotók

FORTEPAN 1918

Egy hölgy a földön ülve issza a pezsgőt? Na, de kérem, micsoda dolog ez! Ahelyett, hogy beteljesítené a női princípiumot és sorba szülné a gyerekeket! A kép egyébként nem karácsonykor, hanem szilveszterkor készült, a bulit pedig csak a háttérben lekonyuló karácsonyfa nem élvezi.

karácsonyi fotók

A R / FORTEPAN 1938

Mivel amúgy is babafóbiánk van, számunkra kissé vérfagyasztó a fenyőágak közé ültetett üveges szemű, élettelen baba látványa, a fenyőfa tetejére kitűzött játékbabáé pedig még inkább. Abban az időben ez viszont nyilván divat volt.

karácsonyi fotók

1935 FORTEPAN / 1930 FORTEPAN / 1918 Váci utca 55. Schoch Frigyes lakása SCHOCH FRIGYES / FORTEPAN (balról jobbra)

Tavaszi mező, virágzó fa, imakönyv és menyasszonyi ruha (hol marad a babakocsi?) – látható a Márta boldog tavasza című könyv borítóján, ami a háttérben díszeleg, Pinokkió jobbján. A verses könyv nagyon szimbolikus, az író Kulinyi Ernő (is) pedig egyértelművé teszi, mi lehet egy kislány álma: csakis az, hogy férjhez menjen. Sóhajtunk, lapozunk, és hálát adunk a feministáknak, hogy mi már (valamivel) más szellemben nőhettünk fel.

karácsonyi fotók

FORTEPAN 1941

És ha menyasszonyokból nem lenne elég, itt van ez a vidám, vakus fotó a hetvenes évekből, háttérben a fenyőfával és egy dömperrel.

karácsonyi fotók

1973 Fortepan

Ez a helyes retró meghívó az 1980-as évekből való. A bájos fenyőünnepélyre invitáló lapon, az akkori szabályok értelmében még egy helyesírási hiba is ott díszeleg, ami mára viszont ugyanúgy helyesnek számít, mint az 1-jén alak.

karácsonyi fotók

BARÁTH ENDRE / FORTEPAN 1980

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top