+ művészet & politika

A Mazsihisz elnöke és Latorcai Csaba helyettes államtitkár Kanadával tárgyalt

Latorcai Csaba. Fotó: MTI

Kanada kormányával és egyes ottani szervezetekkel – különösen a magyar gyökerű zsidó közösségekkel – tárgyalt a kulturális együttműködés elmélyítéséről az elmúlt hat napban öt városban Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára. A megbeszéléseken – az utolsó, vancouveri állomás kivételével – részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Kanada kormányával és egyes ottani szervezetekkel – különösen a magyar gyökerű zsidó közösségekkel – tárgyalt a kulturális együttműködés elmélyítéséről az elmúlt hat napban öt városban Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára. A megbeszéléseken – az utolsó, vancouveri állomás kivételével – részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

A helyettes államtitkár azt monda, Torontóban találkoztak a helyi zsidó közösség vezetőivel és több olyan kezdeményezéssel ismerkedtek meg, amelyek a magyarországi zsidó közösség számára is mintaként szolgálhatnak arra, hogyan lehet komplex intézményeket létrehozni. Elemezték annak lehetőségét is, hogy a magyar körülményekre adaptált közösségi kezdeményezéseket a kormány hogyan tudná támogatni. Torontói befektetők jelezték, hogy készek lennének a kormánnyal együtt magyarországi nonprofit közösségi, kulturális és köznevelési intézményeket szponzorálni.

Elen Angusszal, Ontario tartomány állampolgársági, bevándorlási és nemzetközi kereskedelmi ügyekért felelő miniszterhelyettesével a kulturális együttműködésről, egyebek mellett az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából megrendezendő közös programokról egyeztetett az államtitkár. Kanada a szabadságharc bukása után számos magyar menekültet fogadott be – emlékeztetett.

Winnipegben Latorcai Csaba felkereste a Kanadai Emberi Jogok Múzeumát, amely az ország történelmének vitatott eseményeit is bemutatja. Utalt rá: Magyarországon is viták voltak arról, hogy miként lehet minden szempontból, hitelesen bemutatni a magyarországi holokauszt történetét. Montreal közelében, Boisbriandban a Nyírtassról származó ortodox zsidó közösség képviselőivel folytatott megbeszélésen a zarándokturizmus infrastruktúrájának fejlesztéséről esett szó, uniós források felhasználásával.

Mi minden vallás tekintetében, beleértve a zsidót, a katolikust és a reformátust, támogatni kívánjuk a zarándokútvonalak kialakítását és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését

– mondta Latorcai.

Az új kanadai kormány külügyminiszter-helyettesével, Peter Boehmmel folytatott ottawai megbeszéléséről Latorcai Csaba elmondta: a két NATO-tag ország egyaránt érdekelt a közel-keleti válság mielőbbi lezárásában, megszüntetve ezzel az Európát sújtó migrációs helyzet fő okát. A helyettes államtitkár és a Mazsihisz elnöke felkereste a kanadai főváros zsidó közösségi központját is.

A szövetségi örökségvédelmi minisztériumban szintén felmerült az 1956-tal kapcsolatos együttműködés lehetősége. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány kész 25 millió forinttal segíteni a kommunizmus áldozatai ottawai emlékművének megépítését, amelyet az új kanadai kormány is támogat. Az ottawai német nagykövetségen Latorcai Csaba és Heisler András részt vett a holokauszt áldozatainak szentelt emlékmű adománygyűjtő rendezvényén. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett mindkét totalitárius rendszer áldozatairól való megemlékezés mellett.

Latorcai Csaba azt mondta, hogy nemrég Magyarországon járt vancouveri zsidó vezetők elismeréssel nyilatkoztak a magyar kormány fellépéséről az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ellen. Hangsúlyozták, hogy Magyarország a zsidó közösség szempontjából kifejezetten befogadó ország, különösen a jelenlegi európai helyzetben. Felmerült a részükről a magyarországi közösségi látogatások rendszeressé tételének és több magyar kormányzati kulturális program támogatásának a lehetősége is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top