+ Történelem

Emberi csontokra bukkantak a kiemelt repülőgépben

sturmovik

Hét évtized után végre sikerült kiemelni a mocsárból azt az Iljusin-2 Sturmovik típusú szovjet katonai repülőgépet, amelyet 1945. április 11-én a dél-morvaországi Lanzhot mellett lőttek le.

Hét évtized után végre sikerült kiemelni a mocsárból azt az Iljusin-2 Sturmovik típusú szovjet katonai repülőgépet, amelyet 1945. április 11-én a dél-morvaországi Lanzhot mellett lőttek le.

A gép a település melletti, egykor járhatatlan ingoványba zuhant, és az eddigi kiemelési kísérletek nem jártak sikerrel. Az idei, rendkívül száraz nyár azonban ezt a mocsarat is annyira kiszárította, hogy lehetővé vált a művelet. A korabeli források szerint Ivan Sztyepanovics Nyikolajev szovjet pilóta, miután gépét találat érte, kiugrott, de így sem menekült meg. Az ütközet után testét megtalálták és a közeli Hodonínban temették el katonai tiszteletadással.

Most azonban úgy tűnik, másképpen is történhetett. A repülőgép roncsainak kiemelése után ugyanis a pilótaülésen emberi csontokat találtak. A kutatók és a történészek most arra keresik a választ, hogy kinek a csontjai is lehetnek ezek – írja a Mladá Fronta Dnes című napilap szerdai számában. A kutatók nem zárják ki, hogy a csontmaradványok Nyikolajevé lehetnek. A csontok között ugyanis megtalálták az ejtőernyő ki nem nyílt kapcsait, ami azt jelzi, hogy a pilóta a korabeli szemtanúk nyilatkozataival ellentétben nem ugorhatott ki.

Vlastimil Schildberger brnói hadtörténész kutatásai alapján azt állítja, hogy Hodonínban valószínűleg egy másik szovjet pilóta, Filip Alekszejevics Csuprov van eltemetve, akinek sikerült kiugrania a gépéből, de életét vesztette. Miután a támadásban nagy számú szovjet repülőgép vett részt, nem kizárt, hogy a helyi lakosok összekeverték a két pilótát. Így történhetett, hogy Csuprov helyett Nyikolajev neve került a hodoníni emlékműre. A helyi krónika szerint a lakosok által megtalált szovjet pilóta testének közelében egy táskát találtak, amelyen Nyikolajev neve volt, valószínűleg ez okozhatta a tévedést. Végleges választ azonban csak DNS-vizsgálat adhat.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Manyizga szerint:

    Az Il-2-esek javarészt kétfős személyzettel repültek. Egy pilóta és egy rádiós/megfigyelő/lövész aki a hátrafelé tüzelő géppuskát kezelte. Simán lehet, hogy csak egyikük tudott kiugrani. Micsoda rejtély. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top