+ Képzőművészet

Kiírták a Velencei Biennálé 2016-os magyar pályázatát

biennále

Kiírták a 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále kurátori pályázatát, idén a nyertes a korábbi 20 millió helyett 23 millió forintos pénzügyi keretből gazdálkodhat.

Kiírták a 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále kurátori pályázatát, idén a nyertes a korábbi 20 millió helyett 23 millió forintos pénzügyi keretből gazdálkodhat – adta hírül a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum csütörtökön. A közlemény szerint a magyar pavilon működtetési költségeit nem kell betervezniük a jelentkezőknek, akik november 2-ig adhatják le pályázataikat.

A pályázatban tematikai megkötés nincs, a biennále főkurátora, Alejandro Aravena Reporting from the Front címen meghirdetett központi programjához a nemzeti pavilonoknak nem kell igazodniuk. A beérkező pályázatokról idén is szakmai zsűri dönt, amelyben helyet kapott Sulyok Miklós művészettörténész, a 2002-es építészeti biennále kurátora és Somlai-Fischer Ádám építész, designer is, aki közreműködője volt a 2006-os biennále magyar és a 2008-as biennále központi kiállításának.

Részt fog venni a pályázatok elbírálásában Somogyi Krisztina építészetkritikus, Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a szintén Ybl-díjas Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, valamint Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum főtanácsadója és Szipőcs Krisztina művészettörténész, a múzeum főosztályvezetője, a Balkon kortárs művészeti folyóirat szerkesztője. A zsűri elnöke a pályázatot kiíró Fabényi Julia, a múzeum igazgatója lesz, aki a továbbiakban ellátja a biennáléval kapcsolatos nemzeti biztosi feladatokat is. A pályázat teljes szövege olvasható a Ludwig Múzeum internetes oldalán, eredményhirdetés várhatóan november végén lesz – olvasható a közleményben.

A közlemény felidézi, hogy 2014-ben komoly szakmai vitát váltott ki az idén szeptemberben lemondott Balatoni Monika nemzeti biztosi kinevezése, akkor 133 képzőművész és művészeti szakember hirdetett bojkottot a novemberben meghirdetett pályázattal szemben. Idén a 2016-os biennálén való sikeres magyar részvétel érdekében döntött a múzeum a pályázat előző években megszokottnál korábbi időpontban történő kiírása mellett. A 15. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2016. május 28. és november 27. között rendezik meg – áll a közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top