+ Interjú

Néhány nap múlva megjelenik Réz Pál hangos memoárja: Bokáig pezsgőben

réz pál

A szeptember 26-án megjelenő interjúkötetben Réz Pál mesél az irodalmi élet számos fontos szereplőjéről, többek között Szabó Lőrinctől kezdve Illyés Gyulán és Tamási Áronon át egészen Csurka Istvánig és Petri Györgyig.

Réz Pál Bokáig pezsgőben című „hangos memoárjának” kiadásával folytatja a Magvető az 1970-es és 1980-as években kultikus szerepet kivívó Tények és Tanúk sorozatot – mondta Nyáry Krisztián, a kiadó vezetője.

A kötetben Réz Pál és Parti Nagy Lajos 23 évvel ezelőtt készült rádióbeszélgetésének aktualizált, kiegészített és szerkesztett változata olvasható. A kötethez tekintélyes jegyzetanyag készült, így kézikönyvként is használható.

Az idén 85 éves Réz Pálról az 1952-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként, majd 25 éven át a Holmi folyóirat főszerkesztőjeként dolgozó irodalmár nem csupán tanúja, hanem aktív alakítója is volt a magyar irodalom egy nagy korszakának.

Itt belehallgathatsz a 23 évvel ezelőtti beszélgetésbe:

Bár munkásságát a könyveket olvasó közönség is kevésbé ismerheti, irodalomszervezői tevékenysége megkerülhetetlen jelentőségű.

Réz Pál nélkül másként alakult volna a 20. század második felének magyar irodalma.

A szeptember 26-án megjelenő interjúkötetben Réz Pál mesél az irodalmi élet számos fontos szereplőjéről, többek között Szabó Lőrinctől kezdve Illyés Gyulán és Tamási Áronon át egészen Csurka Istvánig és Petri Györgyig.

Nagyon jó stílusban előadott, szórakoztató, ugyanakkor forrásértékkel bíró mű

– jellemezte a fényképekkel illusztrált kötetet Nyáry Krisztián.

A Bokáig pezsgőben első darabja lesz az újrainduló Tények és Tanúk sorozatnak, amelyet eredetileg az 1970-es és 1980-as években adott ki nagy sikerrel a Magvető. A sorozat erőssége a korszak sablonos történelemoktatásán messze túlmutató, a közelmúlt történetének mindig új oldalát megvilágító, szubjektív memoárkötetek, naplók és visszaemlékezések megjelentetése volt.

A Tények és Tanúk darabjaként adta ki a Magvető például Kádár Gyula, az egykori vezérkari tiszt A Ludovikától Sopronkőhidáig vagy Marosán György Tüzes kemence című emlékiratát, de Táncsics Mihály Életpályám című kötete és Schifferné Szakasits Klára a második világháború éveiről szóló írása, a Magamról és másokról című könyve is a sorozat keretében jelent meg.

A sorozat következő részeként még idén novemberben kezükbe vehetik az olvasók az Egy év története naplójegyzetekben című kötetet, amely Zimándi Pius István premontrei kanonok, neves tanár és irodalomtörténész 1944 márciusától 1945 márciusáig írt naplóját tartalmazza.

A Budapest történetének legsötétebb évét a rendkívül érzékenyen figyelő szerzetes szemszögéből nyomon követő, komoly forrásértékű és mind ezidáig kiadatlan kötethez Ungváry Krisztián történész ír előszót. A Magvető 2016-tól kezdve évente további négy kötet kiadását tervezi a Tények és Tanúk új folyamában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top