+ Film

A beregszászi Barátság fesztivál 1980-as években című film nyerte a fődíjat

A kulturális filmek fesztiváljának pénteken és szombaton Szatmárcsekén rendezett döntőjébe 24 film került be, s közülük választotta ki a zsűri – amelynek Kerényi Imre rendező, Dárday István filmrendező és Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője volt a tagja.

Beregszászi alkotók nyerték a II. Kulturális Filmek Fesztiváljának fődíját.

Bolyáki Attila, a fesztivált szervező tudositok.hu alapítója elmondta: a fődíjat, amellyel 500 ezer forint járt, a beregszászi Baláczky Vladimir és Baláczky Dominik Barátság fesztivál 1980-as években című alkotásának ítélte oda a zsűri.

A második helyezettnek járó 200 ezer forintos díjat a gyergyószentmiklósi Gyergyó Tv munkatársai, Barabás-Pál Hajnalka, Molnár Cs. Attila és Simon Zoltán által készített Elindultak a gyergyóalfalvai zarándokok című film kapta.

A harmadik helyezést, s annak 100 ezer forintos díját a Mesterképzés című alkotás érdemelte ki, melyet a kárpátaljai Tisza-1 TV munkatársai, Kovács Géza és Vass Tamás készített.

A kulturális filmek fesztiváljának pénteken és szombaton Szatmárcsekén rendezett döntőjébe 24 film került be, s közülük választotta ki a zsűri – amelynek Kerényi Imre rendező, Dárday István filmrendező és Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője volt a tagja. A filmek Magyarország és a Kárpát-medencei térség magyarok lakta vidékeinek kulturális értékeiről készültek.

Az első három helyezett díjazásához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa adott támogatást.

A zsűri különdíjakat is odaítélt. A Közönség díjat, a Magyar Művészeti Akadémia 250 ezer forint összegű különdíját Magyari Tekla és Simó Csaba, a székelyudvarhelyi Aves Media munkatársai vehették át, Birtokaik visszaszerzéséért küzd Bánffy Farkas című filmjükért.

A házigazda Szatmárcseke különdíját a székesfehérvári Fehérvár Médiacentrum Három új harang költözik a Ciszterci templomba című filmje kapta.

A döntőbe jutott filmek alkotói szombaton délután megkoszorúzták a Himnusz költője Kölcsey Ferenc síremlékét a híres szatmárcsekei csónakfejfás temetőben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top