+ Zene

Az éjszaka öt helyen is bemérték, mennyire zajos a Sziget

sziget

A meleg levegő eleve kedvez a hang terjedésének, míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja – meséli Gerendai Károly.

A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfő éjszaka mért adatok alapján a Sziget fesztivál zajszintje idén sem haladta meg az előírt határértéket – mondta Gerendai Károly.

A főszervező bemutatja a határértékeket:

A fesztivál hangpróbája alatt öt helyszínen végeztek méréseket. A budai oldalon szinte nem is lehetett hallani a szigetről szűrődő zajokat, itt 47-48 decibelt értéket mértek, a megengedett 55-tel szemben. A pesti oldalon 52 decibel volt a legnagyobb érték, ami decibelben számolva csaknem a fele a megengedettnek.

A főszervező meséli:

A szigeten még nem indult el az összes program, ugyanakkor a hangpróba alatt már érzékelni lehetett a kiszűrődő zajokat, sokszor a közönség morajlása is mérhető volt.

sziget

Millei Lajos igazságügyi szakértõ (b) és Gerendai Károly főszervező a zajszintmérésen az óbudai Fő téren, a Sziget fesztivál kezdete előtt 2015. augusztus 9-én. Az elvégzett vizsgálatokon a megengedett határértékek alatt volt a zajszint.
MTI Fotó: Marjai János

A héten várható nagy hőség miatt a környék lakosainak fel kell készülniük arra, hogy a nyitott ablakon keresztül várhatóan jobban behallatszanak a szigetről kiszűrődő zajok.

A meleg levegő pedig eleve kedvez a hang terjedésének, míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja.

A nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké: este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő.

A fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top