+ Film

Tényleg Richard Gere kap Karlovy Varyban életműdíjat?

richard gere

A jubileumi szemle legnevesebb sztárvendégei Richard Gere és Harvey Keitel filmszínészek lesznek. Gere a fesztivál ünnepélyes megnyitóján átveszi a Kristályglóbusz életműdíjat

Több mint 70 ország alkotóinak mintegy 220 filmje közül válogathatnak az érdeklődők a péntek este kezdődő jubileumi, immár 50. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje azonban az idén már 69 éves múltra tekint vissza. Ennek az a magyarázata, hogy bár az első filmfesztivál 1946-ban zajlott le Karlovy Varyban és a közeli Mariánské Láznéban, az ötvenes évek végétől csak minden második évben – a moszkvai nemzetközi filmfesztivállal váltakozva – rendezték meg a szemlét. A kilencvenes évek eleje óta azonban újra évente tartja filmfesztiválját a patinás nyugat-csehországi fürdőváros.

A jubileumi szemle legnevesebb sztárvendégei Richard Gere és Harvey Keitel filmszínészek lesznek. Gere a fesztivál ünnepélyes megnyitóján átveszi a Kristályglóbusz életműdíjat, amelyet a fesztivál rendezőbizottsága ítélt neki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

A filmszemlét Oren Moverman Time Out of Mind című filmje nyitja meg, amelynek Richard Gere a főszereplője. A film egy New York-i hajléktalanról szól, akik újra keresi az utat lányához. Bemutatóján Richard Gere mellett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is jelen lesz.

Gere és Malone mellett a filmfesztivál idején Karlovy Varyba látogat egyebek között Sean Ellis rendező és Jamie Dornan színész, akik filmet terveznek forgatni Reinhard Heydrich, a cseh protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről. A film munkacíme Anthropoid (ez a Heydrich elleni merénylet fedőnevére utal) és a forgatás várhatóan már júliusban elkezdődik. A fesztivál vendége lesz George A. Romero rendező és producer is.

A cseh filmművészethez való hozzájárulásért Iva Janzurová, a Kórház a város szélén Hunkavá nővére, vagyis “Galambocskája” kap Kristályglóbuszt.
A versenyszekcióban 13 játékfilmet vetítenek le, amelyek közül hét világpremier lesz. Magyar film ezúttal nem kapott meghívást a versenyszekcióba.

A fesztiválon három magyar filmnek lesz bemutatója: Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása a szemle East of the West versenyprogramjába kapott meghívást, Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű rövidfilm-válogatásban lesz látható.

A filmszemle július 11-én, szombaton az ünnepélyes díjkiosztással zárul. A hagyományosan kilencnapos seregszemle végén bemutatják a Leslye Headland rendezte Sleeping with Other People című alkotást, amely az idei Sundance fesztiválon debütált.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, a játékfilmek és a dokumentumfilmek versenyén kívül ilyen a Látóhatárok (Horizonts), a Másik nézőpont (Another View), a Nyugattól keletre (East of the West), a Függetlenek fóruma (Forum of Independents), valamint a Variety kritikusainak kategóriája (Variety Critics Choice).

Tavaly a fesztiválon vetített filmeket 131 ezer néző látta, az idén is legalább ekkora érdeklődéssel számolnak a rendezők. A belépők a tavalyi évhez viszonyítva az idén mintegy 10 százalékkal drágábbak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top