+ Képzőművészet

Elöntötte a velencei árvíz az egyik párizsi múzeumot

A látogatókat a hatalmas vizes blokk szélén egy folyó fogadja a sötétben várakozó gondolákkal. Egy hajóban négyen foglalhatnak helyet, a látogatók maguk eveznek, és sziluettjük visszatükröződését láthatják a falakon.

A velencei őszi magas vízállásra utaló Acquaalta címmel nyílt meg csütörtökön a költői hanginstallációiról ismert Céleste Boursier-Mougenot francia képzőművész legújabb kiállítása Párizsban, a Palais de Tokyo modern művészetek múzeumában.

A Velencei Biennále francia pavilonjának tervezője ezúttal Párizsban idézte meg az olasz várost, amelyet gondolákból fedezhetnek fel a különleges kiállítás látogatói.

A kiállítótér egy 1500 négyzetméter alapterületű, 440 köbméteres medence, amely tulajdonképpen egy kisebb uszodának felel meg. Az árnyékos vizes teret körülölelő falakon pedig az árnyképek a közönség mozgását tükrözik vissza élőben, különleges akusztikus hatások közepette. Az eredetileg zeneszerző Boursier-Mougenot képzőművészeti alkotásaiban mindig fontos szerepet játszik a zene és az akusztikai elemek.

A látogatókat a hatalmas vizes blokk szélén egy folyó fogadja a sötétben várakozó gondolákkal. Egy hajóban négyen foglalhatnak helyet, a látogatók maguk eveznek, és sziluettjük visszatükröződését láthatják a falakon. Az installáció lényege, hogy az alkotás a befogadó környezet hatásait is ötvözve folyamatosan alakul, és átmenetileg a szemlélőt is a mű részévé teszi, amely egyszerre idézi meg az antik mitológiát és a mozi világát.

Az utazás egy külön térben ér véget, ahol habszivacsból készült monstrumok a velencei partokon a hullámokat fékező betontömbökre emlékeztetnek.

A kiállítás szeptember 13-ig látogatható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top