+ Film

Életműdíjat kap a buddhista színész

richard gere

A jubileumi filmszemlét Oren Moverman Time Out of Mind című filmje nyitja meg, amelynek Richard Gere a főszereplője.

Richard Gere világhírű amerikai színész életműdíjat kap az idei jubileumi, 50. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a filmfesztivál igazgatója hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjét július 3. és 11. között rendezik a népszerű nyugat-csehországi fürdővárosban.

A jubileumi filmszemlét Oren Moverman Time Out of Mind című filmje nyitja meg, amelynek Richard Gere a főszereplője. A film egy New York-i hajléktalanról szól, akik újra keresi az utat lányához, és bemutatóján Richard Gere mellett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is jelen lesz.

Richard Gere az egyik legelhivatottabb buddhista hollywoodi sztár, a life.hu így ír róla:

Richard Gere-ről régóta köztudott, hogy Buddha tanai milyen nagy hatással vannak rá, és nem túlzás azt állítani, hogy Hollywoodban ő a legelkötelezettebb buddhista. Közeli barátságot ápol a dalai lámával és gyakran vonul vissza hosszabb meditációkra, illetve gyakran látogat el Dhramsalába, ami a tibeti kormány emigráns központja. A színész szigorú metodista szellemben nevelkedett, a hetvenes években azonban elkezdett érdeklődni a keleti tanok iránt. Hosszabb utazást tett Nepálban, ahol megismerkedett több szerzetessel és magával a dalai lámával is. Ezek az élmények olyan nagy hatással voltak rá, hogy gyakorló buddhista lett és egyre fontosabbá vált számára a spirituális fejlődés, illetve Tibet ügye. 1987-ben megalapította a Tibet Ház nevű nonprofit szervezetet, melynek célja a tibeti kultúra megőrzése és segítése. Népszerűségét többször is felhasználta annak érdekében, hogy szót emeljen a dalai láma száműzetése ellen és Tibet szabadságáért. Az egyik legemlékezetesebb eset az 1993-as Oscar-gálán történt, amikor élő adásban kritizálta a kínai kormányt. Ennek az lett az eredménye, hogy több évig nem vehetett részt az Oscar-díjkiosztón. 2007-ben a pekingi olimpia ellen tiltakozott, és arra hívta fel a világ figyelmét, hogy inkább Tibet függetlenségére koncentráljon.

A hagyományosan kilencnapos seregszemlét a Leslye Headland rendezte Sleeping with Other People című alkotásának bemutatója fogja zárni, amely az idei Sundance fesztiválon nagy sikert aratott.

Bartoska szerint Gere és Malone mellett a filmfesztivál idején Karlovy Varyba látogat Sean Ellis rendező, Jamie Dornan színész, akik filmet terveznek forgatni Reinhard Heydrich, a cseh protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről. A film munkacíme Anthropoid (ez a Heydrich elleni merénylet fedőnevére utal) és a forgatás várhatóan már júliusban elkezdődik. A fesztivál vendége lesz George A. Romero rendező és producer is.

Visszatér Karlovy Varyba Harvey Keitel színész is, aki 2004-ben életműdíjat kapott a fesztiválon.

A fesztiválon három magyar filmnek lesz bemutatója: Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása a szemle East of the West versenyprogramjába kapott meghívást, Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű rövidfilm-válogatásban lesz látható.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top