+ Irodalom

Száz évig senki nem olvashatja a Jövő könyvtárát

Margaret Atwood

Jó lenne megélni, és kézbe venni a száz kéziratot, amit egy most telepített erdő fáiból készült papírra nyomtatnak majd. De van rá némi esély, hogy ez nem fog menni.

Margaret Atwood is a száz híres író között lesz, akiknek egy-egy műve bekerül a tervezett „Jövő könyvtárába”, amelyet Oslóban hoznak létre.

A Future Library-projektet a skót Katie Paterson találta ki. A tervek szerint évente egy kéziratot kérnek a könyvtár számára válogatott íróktól egészen 2114-ig. A könyvtári terv fontos része, hogy a későbbi nyomtatáshoz használt papírt abból az ezer fából nyerik, amelyeket a projekt miatt ültettek el tavaly Oslo mellett – írja a BBC News.

A Booker-díjas Margaret Atwood elmondta: nagyon megtisztelőnek tartja, amiért része lehet a vállalkozásnak.

Ez a projekt legalább hisz abban, hogy az emberi faj még száz év múlva is élni fog

– jelentette ki az írónő.

A Future Library Trust, amely vezető kiadókból és szerkesztőkből áll, minden évben meghív egy írót, hogy egy új, még kiadatlan és közönség elé nem került kéziratával járuljon hozzá a könyvtár gyűjteményéhez. A bekért művek lezárt dobozokba kerülnek. Atwood könyvét az író életében így már nem olvashatja el a közönség.

A kéziratokat egy különleges tervezésű teremben őrzik majd az oslói új Deichman Könyvtárban. A norvég város lehetővé tette, hogy Nordmarka mellett ezer fából álló erdőt telepítsenek. Ezt fogják kivágni, hogy papírt készítsenek, amelyre a könyvkollekciót száz év múlva ki lehet nyomtatni.

Mint Paterson elmondta, nagy álma volt, hogy Margaret Atwood is írjon a Future Library számára.

Szeretném tudni, hogy miről ír, de sohasem fogom megtudni. Ha a jövőről ír a jövőnek, kíváncsi vagyok rá, ezek a jövők mennyire illenek egymáshoz. Vajon valóra válik-e, amit ír?

A tavaly indult program első kiválasztottjáról és a Jövő könyvtáráról itt láthatsz egy kis ismertetőt:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top