Freund Tamás szerint az ateista tudósok értelmetlen hiedelemrendszerben élnek

D__TT20130925104

Én inkább abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. a kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?

Freund Tamás agykutatót a Hírhatár idézte, és pedig az Istenadta – Vallomások tehetségről és felelősségről című ötetből (szerkesztette: Szőnyi Szilárd, megjelent a Heti Válasz gondozásában.) A Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke a hitről, az Istenről alkotott nézeteit osztotta meg. Miután a közhiedelem szerint a természettudósok “általában és értelemszerűen” az anyagi világban hisznek, az interjú részletei gyorsan elterjedtek az interneten.

… Ha a neurobiológus megismeri az idegsejthálózatokat, nehezen tudja elképzelni, hogyan lesznek ebből új gondolatok, hogyan tehet föl az idegsejtek hálózata olyan kérdéseket, mint hogy mi az élet értelme. Akármennyire komplex terméke az agy az evolúciónak, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást – nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének – amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag evolúciójának csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára…

… Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek…

Érdemes belegondolni, hogy az ősrobbanás utáni első másodpercben, ha az öt fizikai állandó nem úgy van beállítva, ahogy, hanem mondjuk a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet. Az ateisták hiedelme szerint ez magától alakult így ki

– mondta az interjúban Freund Tamás. Aki inkább abban hisz, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség.

A tudós pályájáról itt láthatsz portréfilmet:3 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  1. András

    Döbbenet, amikor egy hívő úgy próbálja meg a saját hitét megtámogatni, hogy a tudományt nevezi hitnek, és ezt a szerinte hitnek nevezhető hiedelmerendszert alábbvalónak tartja a sajátjánál. Pedig a kettő között a lényegi különbség, hogy a tudomány azért nem hit, amiért a hit nem tudomány, valamint a tudománynak legalább van alátámasztása, míg a hitnek nincs.
    És persze a hülyeség terjed.

    • János

      Mindíg is lesz amire a tudomány nem fog tudni választ adni!B@szhatod a tudományt ha olyan emberek élnek akiknek régen meg kellett volna halniuk különböző betegségekben,viszont a hitük által meggyógyúltak!Ha minden anyagból lett,honnan származik az ember személyessége,a DNS-be kódólt információ?Anyagból nem jöhetett létre,mivel az információ nem anyag,nem is energia!Márpedig a végső oknak tartalmaznia kell mindazt amit ma látunk!Információ csak akkor jön létre ha van feladó!Az a hülyeség ha valaki körbenéz a világban és látja hogy mennyire rendezett és mégis azt vallja hogy csak a véletlen műve az egész!Na ez a hülyeség!Ha szobádban rendetlenség lesz rábízhatod az időre,szélre,véletlenre hogy rendet rakjon hidd el nem lesz rend!A világunkban pedig rend van!Nem hiszem hogy ez véletlen!


Új hozzászólás