Archív

Thealter U21 plusz másodszor Szegeden

KaposvariEgyetem Teli utazas

Az ifjúságra koncentrálnak. (Kémeri Attila beszámolója)

HMG a halara tancoltatott lanyOktóber 11. és 14. között újra független színházi minifesztivált rendeztek a szegedi MASZK munkatársai és önkéntesei középpontban a fiatalokkal. A kiváló minősítésű művészeti fesztivál a kezdetektől fontosnak tartja a fiatal, pályakezdő alkotók munkáinak bemutatását. Tavaly először megrendezték a THEALTER „kistestvérét”, melynek tematikája a színházi utánpótlás bemutatását tűzte célul. Az idei őszi THEALTER U21 pluszt hagyománnyá kívánják tenni, jelentős ügyet szolgáló fesztivállá fejleszteni. A librarius.hu kíváncsi betűvetője négy darabot látott.

Horváth Mihály Gimnázium 12.D (Szentes): A halálra táncoltatott leány

A szentesi „háemgések” csütörtök este egy balladát táncoltak, libbentettek a régi zsinagóga színpadára. Piros, fehér és fekete szoknyás lányok, fekete nadrágos, fehér inges ifjú urak egy elfuserált párválasztás következményét boncolták. Élve, majd halva. Csapiné Matos Ibolya rendezése a letisztult látvány szép példája: az egyszerű, sallangmentes mesélés öröméről árulkodik – már ha lehet egy balladáról örömmel mesélni – és miért ne lehetne? A szentesi művészeti iskolások ezt is tudják. Öröm nekünk, hogy évről évre, évadról évadra eljönnek Szegedre, megmutatják tudásukat, örömmel töltik meg a Hajnóczy utcai kertet és színpadot. Köszönjük!

KoMa atheni timonKoMa Társulat (Budapest): William Shakespeare: Athéni Timon

„A bajban nincs jó barát…” Úgy tűnik, Athénban sincs ez másképp, s a demokráciában is vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. Ezt persze eddig is tudtuk, bár bele nem nyugodhattunk. A KoMa Társulat ifjú férfijai viszont megmutatták azt is, hogyan lehet erről mesélni jelmezek, díszletek és smink nélkül. Pőrén, de nem csupaszon. A rendező és főszerepet játszó Zrinyi Gál Vince azzal kezdi a darabot, hogy velünk, a nézőkkel negédesen bánik, érdeklődik, jól ülünk-e, ez a felütés nem hagy kétséget afelől, hogy a pokolba vezető út mivel is van kikövezve. Szövegei igazak és szépek, még ha a csúf véget is sejtetnek. A többi szereplő és a civillé varázsolt térben heverő hangszerek is szépen szólnak. Azért egy újratemetés Timonnak is kijárt: lám, ez sem Közép-európai találmány. A végén összecsattanó tenyereink azt üzenték az alkotóknak: Szép volt fiúk, jó mulatság, férfimunka volt!

Picaro Társulat (Budapest): Az utolsó Csárdáskirálynő

Picaro az utolso csradaskiralynoAmi KoMa-ék Timonjából hiányzott – a nő –, azt Deák Tamásék csapata, előadása lett hivatott pótolni. A darabbéli operett főpróbájára készülve kiderül, hogy a primadonna orális képességei nem az énektudással vannak összefüggésben. A vérbő vérnőt alakító M. Simon Andrea tűpontos, realista képet mutat a tehetségét orális szexszel pótoló szappansztárról. Deák Tamás rendező, ahogy más darabjaikban is szokta, maga is játszik, a rég meghalt színházigazgató, Joseph König szellemének szerepében egyszerre borzongató, és emberi. Hmmm… A darab elején még a legemberibb figura egy zombi, ám hamar kiderül, félniük csak a hamis lelkeknek van oka. Még akkor is, ha előbb utóbb mindenki odaátra költözik is. Az előadás-béli operettet végül halott színészek játszák, a nézőtéren zombik ülnek – persze ezt mi, valódi nézők nem vesszük magunkra – talán nem is nekünk szól ez az üzenet. A főszerepet végül a halott színházigazgató ifjú feleségének szelleme játssza el, Álmosd Phaedra csodálatos énekhangja elhiteti velünk, bizony még egy egyébként szétjátszott operettet is lehet gyönyörűen, nyálmentesen játszani, énekelni.

Kaposvári Egyetem Művészeti Kar IV. évfolyam: Téli utazás

KaposvariEgyetem Teli utazasAhová készülünk: Petushki, Vlagyimiri terület, Oroszország. Helyben járva magunkba utazunk, útitársaink az angyalok. Gyönyörű tündérek, tündérfik és manócskák, édesek, okosak, színesek. Jeles András és Perovics Zoltán korábbi közös vállalkozásai alapján persze különlegességre számítottunk. Nos, jelentem, megkaptuk. Nyerő páros ők, főleg egy ilyen csodálatos ifjú csapattal körülvéve. A szív, a szeretet, a decens gyönyör költözött a szegedi régi zsinagóga falai közé vasárnap este. Mi, szerencsés kiválasztottak, ott ültünk, s bámultunk, letaglóztak bennünket a mutatott képek, a színek, a fények. Erről nem szabadna írni, ezt látni, átérezni kell. Köszönjük Nektek Pero, Jeles és Kaposvár!

játsszák: Bende Kinga, Benkó Bence, Dobó Enikő, Fábián Péter, Horváth Szabolcs, Jerger Balázs, Kátai Kinga, Kiss Emma, Kopek Janka, Máté Anett, Rózsa Krisztián, Szakács Hajnalka, valamint Edvi Henrietta II. éves hallgató

díszlet: Perovics Zoltán

korrepetitor: Lukin Zsuzsanna

élőzene: Dargó Gergely

zene: Melis László (Schubert: A Téli utazás c. dalciklusának felhasználásával)

színpadra alkalmazta és rendezte: Jeles András

osztályvezető tanár: Kelemen József

***

Fotók: Nyemcsok Éva és Révész Róbert

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top