+ Ajánló

Ma lesz a Közlekedési Múzeum záróbulija

közlekedési múzeum

Modellvasút-bemutató, koncert és tárlatvezetések is várják a látogatókat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum záró rendezvényén szombat este 10-ig óráig.

Modellvasút-bemutató, koncert és tárlatvezetések is várják a látogatókat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum záró rendezvényén szombat este 10-ig óráig.

A Közlekedési Múzeum április 15-től nem látogatható. A szombati rendezvényen az érdeklődők bepillanthatnak a Zisz, a Maybach Zeppelin, az 1913-as Benz 10/20-as, az 1905-ös Csonka csomagszállító, az 1902-es Opel Darracq és az egyetlen példányban készült magyar Pente 600-as gépházába is. Különleges tárlatvezetések is indulnak majd, többek között a hajózási és a városi közlekedés kiállításban, valamint megtekinthető lesz a világ egyik első automobilja, a Cugnot gőzkocsi működő modellje. Délután 17 és 17.45 között a múzeum előtt a külön e célra épített pályán rétesvonat „közlekedik” majd, a csaknem 10 méter hosszú szerelvény frissen sült rétest hagy maga után.

Az MMKM most kiállított tárgyainak jelentős része továbbra is megtekinthető lesz a múzeum három évig tartó, átfogó felújítása és bővítése alatt: a műtárgyak egy része az MMKM filiáléiban, az eredeti vasúti járművek és villamosok a Magyar Vasúttörténeti Parkban kapnak helyet.  A Bálnában 1300 négyzetméteren nyílik válogatott kiállítás a Közlekedési Múzeum tárgyaiból, a Duna-parti épületbe kerül például a Csonka-féle levélszállító autó, a Ford T-modell és a Pente gépkocsik, vasúti modellek, magyar gyártású motorkerékpárok, és kipróbálható lesz ott a Szojuz 35 űrkabin replikája.

A Vasúttörténeti Parkba viszik a jelenleg a múzeum előtt álló 424-es gőzmozdonyt, az épületből pedig a Déli Vasút 1860-as mozdonyát, vasúti kocsikat és villamosokat, más műtárgyakat pedig az Öntödei Múzeumban, az Elektrotechnikai Múzeumban és az intézmény Tanulmánytárában helyeznek el ideiglenesen. Az MMKM repüléstörténeti kiállítása május végén zár be a bontásra váró Petőfi Csarnokban, ideiglenes elhelyezéséről még nincs végleges döntés. A Liget Budapest projekt keretében 2018 tavaszára valósulhat meg a Közlekedési Múzeum eredeti kiviteli tervek szerint történő helyreállítása, az épület így 8 milliárd forintból visszakapja kupoláját és 1945 előtti külsejét, emellett csaknem 4000 négyzetméterrel, térszint alatt is két emelettel bővül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top