+ Képzőművészet

66 éves lett az Utasellátó – kiállításkritika

utasellátó

Pár éve jártam egy légvédelmi pincében, ahol az egyik gyanús szekrényt kinyitva találtunk egy csomó 1952-es keltezésű kötszert meg szappant. Kicsit hasonló érzés.

66 éves lett a magyar vasút Utasellátó Vállalata, ennek kapcsán kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban, amely augusztus 20-ig várja a látogatókat.

Pár éve jártam egy légvédelmi pincében, ahol az egyik gyanús szekrényt kinyitva találtunk egy csomó 1952-es keltezésű kötszert meg szappant. Kicsit hasonló érzésem volt az Utasellátó kiállításán, ahol a vitrinekben sztaniolpapírba csomagolt csokoládé, megsárgult cigarettásdobozok és bambis üvegek sorakoztak egymás mellett. Nagy lelkesedéssel érkeztem a kiállításra, azonban talán az előzetesen elvárásaim miatt is, de kissé csalódottan távoztam.

Nagy különlegességekre azért nem számítottam, inkább valami elnagyolt időutazásra: használati tárgyakkal, anekdotákkal, videókkal, amelyek alapján valami képet lehet alkotni a vasutas vendéglátás évtizedeiről. Semmilyen történet nem rajzolódott ki előttem a kiállításon, hiába olvastam rendületlenül, de egyre fogyó lelkesedéssel a szövegeket. A végén már arra gondoltam, bárcsak erre tévedne egy egykori utasellátós bácsi, aki végtelen hosszan elmesélné, hogy milyen volt 30 éve az állomáson inni a sokadszorra lefőzött kávét.

utasellátó

Akit nem kötnek le az étkészletek (abból bámulatos a kínálat), az pár perc alatt végigjárja a kiállítást, de nem ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy kicsit úgy érzi az ember, hogy rossz helyre tévedt be. Tényleg csomó minden van itt, ami a vonatos vendéglátásra emlékeztet, csak ezeknek az időrendi egymás mellé tételéből még nem lesz emlékezetes kiállítás, inkább csak egy kuriózum-gyűjtemény.

Az egy dolog, hogy a magyar utazóközönség relatíve kis részét érinti a vonaton való kvázi éttermi étkezés, egyfelől mert költséges, másfelől mert híresek vagyunk arról, hogy egy másfél órás útra is fél kiló rántott húsos szendvicset csomagolunk. Éppen ezért szerintem érdemes lett volna az utasellátás többi területére sokkal jobban koncentrálni, pl. az állomáson levő automaták megjelenése többet érdemelt volna egy mondatnál és egy képnél, vagy az állomásokon levő utasellátó egységek.

Az is kissé ambivalens érzéseket szült bennem, hogy az elmúlt időszakban nem a MÁV felelt az utasellátásért, csak az idei évtől van ismét az ő kezükben, így elég nehéz az elmúlt 66 évet egy homogén egységként kezelni –a kiállításon ez a 66 év mégsem igazán osztódik korszakokra. Mivel visszatérő kiállításról van szó (a 60. évfordulón már volt egy hasonló tárlat), ezért remélem, hogy lesz folytatás és sokkal emlékezetesebb lesz, mint az idei.

A kiállítás 2014. augusztus 20-ig látogatható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Nehléz György szerint:

    Üdvözletem! A kiállítási tárgyak nagyobbik tulajdonosa jó magam Nehéz György vagyok. Igyekeztünk a MÁV-START Zrt Utasellátó Központjával közösen bemutatni az elmúlt 66 év történelmét. Augusztus hónapban bezár a kiállítás. Ezt követően 3 éves vándor útra indul, melynek keretében valamennyi vasutas művelődési házban látható lesz majd. Egy-egy helyen 2 hónapig tekinthető majd meg. E mellett persze az étkezőkocsis kiállításaink sem maradnak el, a gyűjteményi anyagunk másik részéből.

  2. Nehéz György szerint:

    Múzeumok Éjszakája, Nemzetközi étkezőkocsi találkozó, vagy nemeztközi vasút és vasútmodell fesztivál nem lenne teljes az étkezőkocsis kiállításaink nélkül. Érdemes rendezvényeinkre ellátogatni. Autómatát szerettünk volna teljes egészében is bemutatni, de sajnos még alkatrésze sem maradt fenn. Június 4-én a megnyitón egykori Utrasellátós nagy hírnécnek örvendő kollégáink is jelen voltak ,és kérdezni is lehetett tőlük. De a mai személyzet néhány tagja sem maradhatott ki.
    Az Utasellátó ma jelenleg háló, fekvő és étkezőkocsikat üzemeltet. 2006 és 2014. május vége között az étkezőkocsi szolgáltatást hasznonbéresek végezték, de a felszerelési tárgyak a márkanév és a jármű Utasellátó tulajdon volt.

  3. Nehéz György szerint:

    Tárlatunkat minden ki számára csak ajánlani tudom, aki az Utasellátó elmúlt 66 évére kíváncsi. 2009 óta minden évben találkozhatnak az érdeklődők különböző helyszíneken az Utasellátó történelmével.

  4. Nehéz György szerint:

    Ajánlom mindenki figyelmébe a kiállítási FACEBOOK oldalam, ahol rendezvényeinkről első kézben értesülhetnek:

    https://www.facebook.com/VandorVasuttortenetiKiallitasMegyAGozos

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top