Az Európai Unió megnyitotta a tejcsapot

tej3

Három évtized elteltével megszűnt a tejkvótarendszer az Európai Unióban. Mostantól a tagországok annyi tejet termelhetnek büntetlenül, amennyit csak akarnak.

Jó lenne azt gondolni, hogy a kvóta akadályozta a hazai ágazat európai kibontakozását, ám Magyarország csak mintegy 75-80 százalékban használta ki a lehetőséget.  Ahogy a tagországok többsége sem érte el a számára előírt korlátot.

Holy_cow

Az EU 28 tagállamában 2014-ben 151 milliárd liter tejet termeltek, írja szerdai hírében az MTI. Az országok listáját Németország vezeti több mint 30 milliárd literrel, majd Franciaország következik 23 milliárd literrel, Nagy-Britannia (14 milliárd liter), Hollandia, Olaszország és Lengyelország. Az Európai Bizottság arra számít, hogy az idén 1,2 százalékkal, jövőre pedig 0,6 százalékkal növekedik a termelés.

tej4

Czerván György államtitkár a kvóta eltörlése kapcsán fontosnak nevezte, hogy az új rendszerben növeljék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzéseinek hatékonyságát. Így az áfacsalások megállítását az ágazatban, illetve a gazdaság fehérítését.

A tejermék tanáccsal történt konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketing alap, amely a jó minőségű magyar tej népszerűsítését hivatott szolgálni.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!