+ Természet

Grönland jege fékezi a Golf-áramlatot

Évezredek óta nem tapasztalt mértékben lassult le a Golf-áramlat, írja a Híradó.hu a Potsdami Klímakutató Intézetre hivatkozva. Az ok a klímaváltozás lehet: az áramlatot Grönland olvadó jege hűti és fékezi.

A meleg tengeráramlat különösen az elmúlt évtizedekben gyengült meg jelentős mértékben – közölte Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa és csapata a Nature Climate Change című szaklapban.

A nemzetközi kutatócsoport szerint a gyengülés lehetséges oka a klímaváltozás, független szakértők azonban szkeptikusan tekintenek erre a feltétezésre. A tudósok megvizsgálták a vízfelszín hőmérsékletét az Atlanti-óceán északi részén. Mivel ezt elsősorban a tengeri áramlatok befolyásolják, az értékekből következtetni lehet az áramlatok erősségére. Az elmúlt évszázadok értékeit közvetve határozták meg a szakértők, elsősorban a tengerfenék üledéke, korallok, évgyűrűk és jégmagok elemzése során.

Meglepő módon a globális felmelegedés ellenére az Atlanti-óceán északi felének egy része az elmúlt száz évben lehűlt. A legtöbb számítógépes modell szerint a lehűlés erősödik – fejtette ki Rahmstorf.

Grönlandtól északra a tengeri hőmérséklet visszaesésének hátterében valószínűleg az áll, hogy a meridionális AMOC-áramlat a 20. században igencsak meggyengült. Az AMOC-áramlat, amely meleg, sós vizet szállít északra az Atlanti-óceán felső rétegeiben és hidegebb vizet délre az óceán mélyén, 1990 óta veszített erejéből. A Golf-áramlat az AMOC részét képezi.

Korábbi tanulmányok is feltételezték, hogy az AMOC gyengülése miatt hűl le az Atlanti-óceán északi része. Most meggyőző bizonyítékokat találtunk arra, hogy az áramlat az elmúlt száz évben, különösen 1970 óta lelassult – mondta el Rahmstorf.

A gyengülés oka a kutatók szerint a klímaváltozás lehet. A felmelegedés hatására egyre több jég olvad el Grönlandon, és édesvízként a tengerbe ömlik. Ez megváltoztatja a tengervíz sűrűségét, ezáltal az áramlat viselkedését is.

A Golf-áramlat lassúbbodik. Ez a hatás tovább erősödhet, ha világszinten emelkedik a hőmérséklet – véli Jason Box dán kutató, a tanulmány társszerzője.

A Golf-áramlat gondoskodik Nyugat- és Közép-Európa enyhe időjárásáról, mivel meleget szállít a karibi térségből. Az áramlat lassulása nemcsak a tengert érinti, hanem az európai klímát is. Az Atlanti-óceán északi részének viszonylag hűvösebb vize Európára is hat, főként a partoknál.

A kontinensek felmelegedését azonban alig befolyásolja ez a hűsítő hatás – fejtették ki a tudósok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top