+ Tudomány

Ezt árulja el rólad a hangod!

hangod

A kísérletek kapcsán született konklúziókat a Miképpen befolyásolja a tudattalan elménk a viselkedésünket? című könyvben olvashatjuk, amelyből részleteket közölt a Time magazin. Hangod…

Következtethetünk-e egy ember reproduktív képességére pusztán a hangjából? Meg lehet-e állapítani csakis hang alapján, hogy kik őszintébbek vagy empatikusabbak? És azt, hogy kiknek a tanácsára hallgatunk inkább párkapcsolati kérdésekben? Egy amerikai fizikus, Leonard Mlodinow azt állítja, igen, a fenti kérdésekre mind választ kaphatunk, ha odafigyelünk mások hangjára.

A kísérletek kapcsán született konklúziókat a Miképpen befolyásolja a tudattalan elménk a viselkedésünket? című könyvben olvashatjuk, amelyből részleteket közölt a Time magazin. Leonard Mlodinow bestseller író és fizikus könyvében sorra veszi a tudatalatti elménk működésére vonatkozó tudományos kísérleteket és azok eredményeit. A könyv egyik fejezetében a hangunkból kikövetkeztethető képességeinket, tulajdonságainkat és szokásainkat tárgyalja.

Egy amerikai kutatócsoport magas és mély hangú nőket, valamint férfiakat vizsgált kísérletsorozataiban. A különbségek nemcsak a hangfekvés alapján, hanem a nemek között is megfigyelhetők.

Okosabbak és meggyőzőbbek a gyors beszédűek

A magasabb hangú emberek például kevésbé őszinték és empatikusak, mint mély hangú társaik – derült ki a kísérletekből. Sőt kevésbé erőteljes személyiségek, és az idegeskedésre is hajlamosabbak, mint a mélyebb hangú társaik.

Hasonló a helyzet a lassabban beszélő emberekkel is: kevésbé őszinték, kevésbé meggyőzőek, és sokkal inkább passzívabb félként viselkednek, mint a gyors beszédűek.

Noha a gyors beszédű embereket gyakran azonosítják a „lyukat beszél a hasadba” típusú sales-esekhez, attól még a tudatalattink meggyőzőbbnek és okosabbnak gondolja őket, mint a lassú beszédűeket.

Egy kísérlet során a tudósok azt is kimutatták, hogyha két ember szóról szóra ugyanazt mondja, mint a másik, meggyőzőbbnek és energetikusabbnak véljük a gyorsabb beszédtempójú előadót, pláne ha az illető még játszik is egy kicsit a hangszínével és hol halkabban, hol erőteljesebben fejti ki mondandóját, közben nyomatékos szüneteket tartva. Hovatovább egy gyors beszédű embert intelligensebbnek is tartunk, mint egy lassabb tempóban beszélőt.

Párkapcsolati kérdésekben sokkal inkább hiszünk egy női, mint egy férfi hangnak, még ha ugyanazt mondják is:

Néhány a kísérletben résztvevő ember végigcsinált egy számítógépes, párkapcsolati kurzust és kivétel nélkül mindannyian úgy találták, hogy női hangú tanáraik sokkal meggyőzőbbek, továbbá kifinomultabb tudással rendelkeznek a témát illetőleg, noha szóról szóra ugyanazt mondták el, mint a férfi tanárok. Az erőteljes férfi hangot viszont sokkal inkább szerethetőbbnek érezték, mint az erőteljes női hangot.

áll a tanulmányban.

Egy mély hangú férfi több gyereket nemz

Biztosan jártak már úgy néhányan, hogy egy ismeretlen férfit rendkívül vonzónak találtak egészen addig a pillanatig, amíg meg nem szólalt. És amikor meghallották az illető hangját egy világ omlott össze bennük: a vonzó külső egy vékony, majdhogynem nőies hangot rejtett. Ezt a következővel magyarázzák:

A nők sokkal vonzóbbnak találják a mély hangú férfiakat, mivel ilyenkor, lelki szemeik előtt azonnal egy magas, izmos, görög félisten jelenik meg. Ráadásul a mélyebb hangú férfiaknak általában több gyereke is van. A kutatások során ugyanis kiderült, hogy bár egy nő hangjából nem lehet a reprodukciós képességére következtetni, egy férfi hangjából viszont annál inkább. Különböző hangfekvésű férfiakat vizsgálva kiderítették, hogy a mélyebb hangúak több utódot nemzenek. A hang és a dominancia jelentőségét a férfiak csak tudatalatt érzik. Egy kísérlet alapján ugyanis arról számolták be, hogy amikor egy férfi dominánsnak érzi magát egy társaságban, automatikusan hangosabban beszél. Ha viszont fél valamitől vagy nem érzi magát biztos pozícióban, önkéntelenül is megemelkedik a hangszíne.

állítja a tanulmány.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top