+ Irodalom

Hazai Attila dedikációit keresik

hazai attila

Az összegyűjtött dedikációk egy tanulmány alapját képeznék, továbbá egy reprezentatív válogatás megjelenne belőlük a Hazai Attila Emlékére Alapítvány honlapján.

„Szeretettel, Hazai Attila”

Megkezdődött a Hazai Attila Emlékére Alapítvány dokumentum-összegyűjtő munkája. Ennek keretében pedig a 2012-ben elhunyt író dedikációinak összegyűjtése.

Nem mindenki tudja: egy-egy dedikáció önmagában is információhordozó. Olyan életrajzi forrás, amely – többek között – egy kapcsolat bizonyítéka, sőt ennek a kapcsolatnak a természetét is megvilágíthatja. Így a szerzői ajánlások önmagukban is vizsgálhatók ugyan, de összegyűjtve többről árulkodnak, mint külön-külön. Hiszen ha összeáll egy dedikáció-sorozat – az író által írt lehetőleg összes dedikáció –, akkor ennek a sorozatnak elemzése megmutathatja, hogy az illető író – jelen esetben Hazai Attila – számára:

kik voltak azok az alkotók és más, nem-szakmabeli személyek, akik – valamilyen szempontból – kitüntetett fontossággal bírtak. Kirajzolódik az a szűkebb értelemben vett kapcsolathálózat (network), amely megmutatja a számára releváns kapcsolatok körét, belső arányait, történeti, irodalomszociológiai jellemzőit.

Ennek alapfeltétele pedig az, hogy minél nagyobb merítés legyen, minél több Hazai Attila által írt dedikáció gyűljön össze.

Most, amíg élnek a címzettek, ismerik egymást, könnyebb ezek összegyűjtése.

Ezért a Hazai Archívum arra kéri Hazai Attila barátait, ismerőseit, olvasóit, hogy a nekik szóló (vagy általuk birtokolt) dedikáció másolatát küldjék meg Bíró-Balogh Tamásnak a birobalogh@gmail.com címre. (Természetesen bármi más, Hazai Attilával kapcsolatos dokumentumuk van – pl. fénykép, kézirat, festmény, rajz, stb. –, az Archívum arról is köszönettel elfogad egy másolatot.)

Az összegyűjtött dedikációk egy tanulmány alapját képeznék, továbbá egy reprezentatív válogatás megjelenne belőlük az Alapítvány honlapján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top