+ Természet

A pingvineknek nincs szükségük ízfokozóra

penguin

A szakemberek a pingvinek genetikai térképének tanulmányozásakor vették észre, hogy az állatok híján vannak bizonyos ízérzékelésért felelős géneknek.

Az evolúció során a pingvinek érzéketlenné váltak az édes, a keserű és az ötödik, úgynevezett umami ízre, így ma már csupán a savanyú és a sós táplálékokat érzékelik – állapították meg a szakemberek a röpképtelen madarak genetikai vizsgálata alapján. Az olajjal szennyezett vizekben élő pingvinek pulóvereiről, az antarktiszi pingvinek hőmegosztásáról, valamint a két méteres pingvinről korábbi cikkeinket itt lehet olvasni.

Az állatok többsége számára az ízérzékelés alapvető fontosságú a túlélés szempontjából, ugyanakkor a pingvineknél nem bír akkora jelentőséggel, mivel ők egészben, rágás nélkül nyelik le a halat. Sok más madár sem képes az édes táplálékok ízlelésére, de vannak receptoraik a keserű és az umami ízek érzékelésére. Az umami íz erős, pikáns, húsra emlékeztető íz, manapság például a nátrium-glutamátot ízfokozóként használják.
A szakemberek a pingvinek genetikai térképének tanulmányozásakor vették észre, hogy az állatok híján vannak bizonyos ízérzékelésért felelős géneknek. A kutatók az állatok DNS-ének alaposabb vizsgálatával felfedték, hogy mindegyik pingvinfaj elvesztette az édes, a keserű és az umami ízlelésének képességét, és az állatok ma már csupán a savanyú és a sós ízeket érzékelik.

Az a tény, hogy egészben nyelik le a táplálékot, valamint nyelvük szerkezete és működése azt sugallja, hogy a pingvineknek nincs szükségük ízérzékelésre

– mondta a vizsgálatot vezető Csiencse Csang, a kínai Vuhani Egyetem és az amerikai Michigani Egyetem professzora, hozzátéve, hogy ugyanakkor nem tudni, vajon ez a sajátosság oka vagy következménye az állatok jelentős ízlelésvesztésének.
A Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jelenség egyik magyarázata az antarktiszi környezet lehet. Az édes, umami vagy keserű ízek receptorai nem képesek jeleket küldeni az agynak nagyon alacsony hőmérsékleten. A kutatók szerint ez a pingvinek ízérzékelésének fokozatos elvesztését eredményezhette – adta hírül a BBC News.

A madaraknak egyébként meglepő módon hiányzik az édes íz érzékelésére való képesség. Az egyetlen kivétel a kolibri.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top