+ Zene

A pécsiek is akarnak egy Bogányi-féle csodazongorát

bogányi

Bogányi Gergely zongoraművész kezdeményezéséből született zongora beszerzéséről döntött a pécsi közgyűlés múlt héten csütörtökön; a hangszer megvásárlását közadakozásból fedeznék.

Bogányi Gergely zongoraművész kezdeményezéséből született zongora beszerzéséről döntött a pécsi közgyűlés múlt héten csütörtökön; a hangszer megvásárlását közadakozásból fedeznék.

A legkésőbb jövő év júliusáig tartó közadakozáson megvásárolni tervezett hangszert a pécsi Kodály Központban helyeznék el, azt a Pécsen fellépő zenészek szólaltathatnák meg – mondta el az előterjesztés ismertetésekor Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Az új típusú hangversenyzongorát Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére fejlesztették ki; a várakozásokat is felülmúló, egyedülálló formatervezésű, az eddig ismert hangszereknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású csodazongorát január 20-án, illetve 21-én mutatták be a magyar kultúra napjához kapcsolódva Budapesten.

A városvezető szerint Pécs a kulturális városfejlesztésben rejlő potenciált felismerve, az Európa Kulturális Fővárosa projektben elért eredményeit figyelembe véve a település szlogenjében is megjelenítette a kultúra iránti elkötelezettségét, néhány évvel ezelőtt pedig megépítette az európai viszonylatban is egyedülálló akusztikával rendelkező hangversenytermet, a Kodály Központot.

Páva Zsolt:

Pécset nem csupán a kulturális terek teszik alkalmassá a fejlődési lehetőségre, hanem a városban élő emberek értékteremtő, kultúraformáló ereje. Erre az erőre, innovációra való nyitottságra számít a közadakozás elindításával is, mely további lendületet ad a kultúrának Pécsen. A mintegy 65 millió forintba kerülő hangszer beszerzéséhez ő maga is hozzájárult már 250 ezer forinttal.

Bogányi Gergely új fejlesztésű zongorájának sokoldalúságát a Kossuth-díjas magyar zongoraművész és Gerald Clayton amerikai dzsesszzenész vastaps övezte gálakoncerten mutatta be január 21-én a Zeneakadémián.

A zongoraművész akkor elmondta: körülbelül tíz éve kezdte el az új zongora tervezgetését.

A fejlesztés a zongora lelkét, a rezonáns lapot is érintette, amelynek anyagát a szokásos fáról karbonkompozitra cseréltük. A hangzásban sikerült elérni egy gyönyörű, éneklő tónust, és a hangok lecsengése is hosszabb lett. A zongora alakja is fontos változáson esett át, ami egyrészt az akusztikát javította, másrészt egy spirituális üzenetet is hordoz, kifejezve, hogy a zene valójában lelki utazás

– mondta a zongoraművész, aki mellé csatlakozott a pódiumon a hangszer három fő fejlesztője, Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember is.

A közgyűlési előterjesztés szerint a zongora készítését a művész több mint hét évig egymaga finanszírozta, 2012-ben azonban egy startup vállalkozás segítségével külső tőkét is szerzett a további kísérletezéshez. A nyertes pályázatoknak köszönhetően mintegy 126 milliós uniós támogatásból és a jórészt a Magyar Nemzeti Bank szponzori támogatásával előteremtett 76 millió forintos önrészből tökéletesíthették a hangszert. A Szerencsejáték Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 100 millió forintos támogatást biztosított a fejlesztéshez és a gyártáshoz.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gál Mátyás szerint:

    Talán a munkahelyek teremtése fontosabb volna mint egy méregdrága zongora Pécsnek!
    Ha nem volna ilyen rossz a helyzet akkor én is szívesen áldoznák rá de munkanélküliként
    nem repesek érte! Sőt!Pécs idáig is a kultúra magaslatán volt egy úgymond ” csoda ”
    zongora nem fog semmi plussz bevételt eredményezni!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top