+ művészet & politika

Keményen összecsaptak az álláspontok a Charlie Hebdo-ügyben

A MÚOSZ Karikaturista Szakosztály blogján küldték el a Heti Válasz újságíróját melegebb éghajlatra. A vita a francia újságírók meggyilkolása és a Charlie Hebdo karikatúrái miatt robbant ki.

A MÚOSZ Karikaturista Szakosztály blogján küldték el a Heti Válasz újságíróját melegebb éghajlatra. A vita a francia újságírók meggyilkolása és a Charlie Hebdo karikatúrái miatt robbant ki.

Szőnyi Szilárd szerdán a valasz.hu-n megjelent cikkében azon gondolkodott, elkerülhető volt-e a francia újságírók lemészárlása. Bár Szőnyi igyekezett a lehető legpontosabban kifejezni mély sajnálatát, megrökönyödését, mégis sokan támadták az általa is merésznek aposztrofált cikkéért.

Az emberi tragédiának olyan foka, mely után a legnagyobb hitványság és becstelenség volna megérdemelt büntetésről elmélkedni, pláne kárörvendeni tucatnyi embertársunk halálán. Ez a szemet szemért, fogat fogért elvnél is aránytalanabb megtorlás ugyanis maga a megveszekedett barbárság, melyre semmilyen vallási parancs vagy erkölcsi rendszer nem ad felhatalmazást

– kezdte az eszmefuttatást Szőnyi, majd zanzásítva a következő megállapításra jutott:

Mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre. Leginkább talán azzal, hogy nem közlünk szakmányban ilyen, nemcsak emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok, hanem minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat.

Ez verte ki a biztosítékot egy MÚOSZ-os karikaturistánál, aki a szakosztály blogján keresetlen szavakkal üzent a jobboldali hetilap újságírójának. A stalker (a szerző kis kezdőbetűvel írja írói nevét – a szerk.) néven írt bejegyzésben – amit a HR Portál talált meg – ugyanis így fogalmaz:

Ahogy korábban olvastam, a lap minden rajzolója tudta, hogy mit kockáztat: lényegében azt, hogy idióták írják elő az egész világnak, hogy mi a humor és a szatíra, hogy meddig mehet el egy úgynevezett karikaturista, vagy humorista. Úgyhogy én innen csak annyit tehetek, hogy rosszkedvűen ugyan, de megemelem a kalapom a francia kollégák előtt, a honi humorszakértők meg elmehetnek a bús picsába!

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, 12 halálos áldozattal járó támadás után nemcsak itthon, hanem a világban és a médiában is folyik vita, vajon átlépte-e a jóízlés határait karikatúráival a francia lap, ami a rajzok miatt korábban is kapott fenyegetéseket a szélsőségesektől. Mások mellett például a CNN és a New York Times úgy döntött, nem mutatják a muzulmánokon élcelődő karikatúrákat, és kitakarták a rajzokat. A CNN-nél belső levélben magyarázták el a hírtelevízió munkatársainak, hogy „egyelőre nem mutatják be” a karikatúrákat, de ugyanakkor „bátorítják azok részletes leírását”, mert az „kulcsfontosságú a támadás természetének megértéséhez”, valamint a „szólásszabadság és a vallástisztelet között feszülő ellentétek” bemutatásához.

Sokan úgy vélik, azzal, hogy a CNN és a New York Times is cenzúrázva közli a Charlie Hebdo karikatúráit, tulajdonképpen győztessé teszik a terroristákat, a gyilkosok így elérték a céljukat.

Sebestyén Balázsék egy biztonságpolitikai szakértőt, Nógrádi Györgyöt kérdezték az ügyről reggeli műsorukban a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap ellen végrehajtott mészárlás ügyében. A szakember szerint a francia kormány korábban már felkérte az említett lapot, hogy ne közöljenek olyan rajzokat, ami irritálja a muzulmánokat, de ennek nem tettek eleget a sajtószabadságra hivatkozva.

A nem éppen értelmes nyilatkozataikról híres műsorvezető-páros egyetértett abban, hogy olaj volt a tűzre a franciák rajza.

Vadon Jani fölösleges provokációnak tartja a lap muszlimokat sértő karikatúráit, Sebestyén Balázs pedig hosszasan kifejtette hasonló véleményét. Kihangsúlyozta, hogy az újságírók nem érdemelték meg a sorsukat, ugyanakkor munkájuk csupán olaj volt a tűzre, és nem érti, miért nem rajzoltak más témában.

Azt gondolom, hogy a liberális gondolkodásnak is vannak határai. Ha az valakit sért meggyőződésében, vallásában, akkor azt nem teszem meg, mert tudok annyira liberálisan gondolkodni. Annyi forrongás és feszültség van a világban, hogy ezek a rajzok, azon kívül, hogy valaki nevet rajtuk kettőt, nem tudom megérteni, hogy mi célt szolgálnak.

Tudom, hogy a franciák, és ez a szatirikus lap azt mondja, hogy az a szólásszabadság és az a normális ország, ahol ezeket le lehet rajzolni, de közben ez szerintem sokkal árnyaltabb. Annyi mindenről lehet még rajzolni, amiben humorfaktor van. Az, hogy ezzel valakit vallásában, meggyőződésében sértenek, ráadásul egy sokszor radikálisan gondolkodó kisebbséget, mint az iszlám terroristák, szerintem olaj a tűzre. Hogy miért van szükség 10-12 éven keresztül hergelni ezeket az embereket, nem értem. Szerintem nem ez az igazi sajtószabadság. Nyilván ők mást gondolnak és mondanak

– mondta Balázs a csütörtöki Morning Showban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top