+ Irodalom

Intenzív tanfolyam írni vágyóknak

Január közepén indul a Magyar Íróképző-féle intenzív tanfolyam Budapesten, amelynek célja, hogy irányt mutasson az írni vágyóknak vagy az első könyves sikerükön, netán kudarcukon átesetteknek

Január közepén indul a Magyar Íróképző tizedik intenzív tanfolyama Budapesten, amelynek célja, hogy irányt mutasson az írni vágyóknak vagy az első könyves sikerükön, netán kudarcukon átesetteknek. Zsiga Henrik, a tanfolyam vezetője elmondta:

A képzést azzal a szándékkal indítottuk, hogy az felvértezze a hallgatókat irodalmi fortélyokkal” és ötletekkel. A tanfolyam három napja alatt átadható információ csupán gondolatébresztő lehet, nem pótolhatja a sok éves tanulási folyamatot.

A 2013-ban alakult Magyar Íróképző az elmúlt esztendőben hat tanfolyamot szervezett, nyáron pedig írótábort tartottak tizenévesek részvételével. Az elmúlt évben a résztvevők 30 százaléka Budapestről, 70 százaléka vidékről érkezett, de külföldről is jöttek kifejezetten a tanfolyamra érkező hallgatók. A legfiatalabb jelentkező tizenhárom, a legidősebb hatvannyolc éves volt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csaknem akkora a reálterületen dolgozók, tanulók aránya a tanfolyamokon, mint a humán területről érkezőké. A megjelentek között éppúgy előfordult építészmérnök, közgazdász, programozó, mint magyar szakos iskolaigazgató, masszőr vagy színész. A résztvevők céljai műfaj tekintetében is megoszlanak. Noha a legtöbben prózában gondolkodnak, egyre nagyobb arányt mutatnak az ismeretterjesztő művet írni szándékozók. A jelentkezők nagy hányada mégis elsősorban novellákban és regényekben gondolkodik, azon belül is jelentős a szórakoztató irodalom iránt érdeklődők száma, különösen megerősödött a fantasy és a sci-fi könyvek szerzői tábora.

Nem egy hasonló kezdeményezés volt az elmúlt években: idén júliusban öt napig tartott a Szekszárdi Magasiskola, amely Mészöly Miklós szellemi örökségét igyekezett megőrizni, de beszámoltunk már az 5K Íróiskoláról is. A Magyar Írószövetség 2008 óta indít kurzusokat, itt a szemináriumvezető tanárok nem csupán oktatnak, de a szakmai kapcsolatépítésben is próbálnak segíteni.

Hogy mennyire lehet hasznos egy ilyen kurzus? Ughy Szabina ezt fejtegette már egy korábbi jegyzetében. Ebben azt írja:

Azt hiszem ez a probléma hasonló a tyúk és a tojás viszonyához. Hiszem azt, hogy minél inkább tud valaki írni, érti a mesterségét és a trükkjeit, annál inkább tud olvasni. És hiszem, hogy ez fordítva is igaz. Minél inkább értő és érző olvasó valaki, nagy valószínűséggel annál inkább színesebben és árnyaltabban fejezi ki magát az írásaiban és a beszédjében is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top