+ Jegyzet

Meglepő dolgokat művel a galériákban az azeri Alakbarov

Alakbarov

Rashad Alakbarov elképesztő technikát használ művészetéhez: úgy akaszt színes, átlátszó tárgyakat a plafonra, hogy az előre megkomponált kép rajzolódjon ki a falra.

A fényt festő fény-festő

Írta: Mészáros Dóra

Az azeri születésű, de Angliában élő Rashad Alakbarov elképesztő technikát használ művészetéhez: úgy akaszt színes, átlátszó tárgyakat a plafonra, és úgy rak össze formátlannak tűnő tárgyakat, hogy az előre megkomponált kép rajzolódjon ki a falra. Legutóbb apró, színes, repülőszerű, áttetsző mini objektumokat erősített fel a mennyezetre, amely már így is igencsak szürreális látványt nyújtott. Hát még akkor, amikor megfelelő szögből megvilágították.

Alakbarov 1975-ben született Bakuban és itt is diplomázott az Állami Képzőművészeti Akadémián 2001-ben. Nem csak festményekkel, hanem szobrokkal, videoművészettel és építészettel is foglalkozik. De alapvetően a fény és árnyék problematikájába merülve különleges installációival jelenít meg munkáit. Mára egész konceptuális művészetét ez határozza meg. Első kiállítása 2000-ben volt, Wings of Time címmel Bakuban. Műveinek nagy része magántulajdonban van Olaszországban, Törökországban, Oroszországban és Azerbajdzsánban.

Alakbarov

Installációi mindig titkokat rejtenek magukban: a fény és árnyék kettősségének titkát. Ebben a titokzatos miliőben olyan témákat jelenít meg, mint az anime sorozatok, világkatasztrófák, amelyek akkor következnek be, ha az ember szabadon ereszti a modern technológia dzsinnjét.

Lenyűgöző ötlet, hogy valaki ilyen tünékenyen formában jelenítse meg a gondolataiban élő festményt. Merthogy a falra rajzolódó kép tényleg festményként hat, többnyire impresszionista alkotásnak. Ezeket a képeket egyébként a Fly to Baku kiállításon is láthatta a nagyérdemű a De Pury Gallery-ben, Londonban.

Alakbarov

Láthatunk tőle fényportrét, fénytájképet és egész árnyékváros-képet is. A tájkép különösen megkapó: csak nagy technikai biztonsággal tudta így beállítani az apró, áttetsző üveg-és műanyag-darabokat, hogy aztán az egy profi impresszionista képet vetítsen a falra.

Mostanában a Londoni Biennálén láthatjuk alkotásait, amelyeket 2015. július 13-ig tekinthetünk meg a The Courtauld Institute of Art-ban.

Alakbarov

Eddigi önálló kiállításai:

2014, Words, Museum of Modern Art, Baku, Azerbajdzsán

2013, The Other City, Yay!, Galery, Baku, Azerbajdzsán

Legutóbbi csoportos kiállítások:

2014-15, East Wing Biennial, The Courtauld Institute of Art, London

2014, Word and Illumination in Cooperation with the British Museum, Le Meridien Medina Hotel, Almadinah, Egyesült Arab Emirátusok

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top