+ művészet & politika

A tüntetésen ezt a beszédet mondta Gács Anna, az oktatási hálózatok szónoka

tüntetők

Követeljük együtt az életünk megtervezésének jogát, a tanulás és a tanítás szabadságát és a kutatói munka függetlenségét. Mondjuk ki világosan, hogy nem azt várjuk a miniszterelnöktől – se ettől, se az utána jövőktől –, hogy élet és halál ura legyen.

Keresés a weben

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen.  A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

Gács Annától, az oktatási hálózatok közös szónokától a következő beszéd hangzott el a teret megtöltő tömeg előtt:

“Kedves barátaim! Nincs miért aggódnotok. Sorsotokról és gyermekeitek jövőjéről Orbán Viktor személyesen gondoskodik.

Egyetemi kollégáim! Nagy teher esik le a vállatokról, mert az egyetemet illető legfontosabb kérdésekbe ezentúl nincs beleszólásotok. A tudományos kutatás rendszerének átalakításával pedig most már a miniszterelnök és helytartója személyesen dönt arról is, mi számít tudománynak, és mi nem, melyikőtök kutathat mit és mennyi pénzért.

Pedagóguskollégáim, ti se fáradjatok az életpályátok tervezgetésével, a miniszterelnök újratervezi helyettetek kéthavonta.

Szülőtársaim! Ne szorongjatok a gyerek továbbtanulása miatt. A költséges diploma helyett Orbán Viktor szakmát ad a kezébe, még azt is megmondja, hogy milyen szakmát.

Fiatal barátaim! Ha a megsokszorozott akadályok ellenére mégis egyetemre mennétek, Orbán Viktor lesz az, aki a szakválasztásnál a kezeteket fogja.

Szép új világ jön arra,

aki tanulni szeretne: Matolcsy Györgynél hallgathat közgazdaságtant, Balog Zoltántól nyer társadalomismeretet és Vida Ildikó lesz az angoltanára.

Kedves barátaim, ha mégis aggaszt titeket ez a jövő, akkor ne hagyjátok, hogy így legyen!

Követeljük együtt az életünk

megtervezésének jogát, a tanulás és a tanítás szabadságát és a kutatói munka függetlenségét. Mondjuk ki világosan, hogy nem azt várjuk a miniszterelnöktől – se ettől, se az utána jövőktől –, hogy élet és halál ura legyen. Nem azt várjuk tőle, hogy uralkodjon a tudomány és az oktatás berkeiben, hanem hogy olyan körülményeket teremtsen, ahol a tanárok és a kutatók a legjobb tudásuk szerint dolgozhatnak. Nem az a feladata, hogy személyes sorsunkról döntsön helyettünk, hanem hogy teremtse meg azokat a feltételeket, amelyek között valódi alternatívákból felelősen választhatunk mi magunk.

Biztosan vannak a Fideszben is

olyanok, akik azt gondolják, végzetes hiba a diákok és a tanárok megalázása, a tudomány kicsúfolása. Üzenjük meg nekik, hogy ha Orbánnal nem megy, hát Orbán menjen!

Mindenkinek: idősnek és fiatalnak, szegénynek és gazdagnak, jobboldalinak és baloldalinak egyformán érdeke a független tudományos kutatás, a színvonalas, autonóm egyetem és a sokszínű, korszerű tudást adó iskola. Fogjunk hát össze, és valósítsuk meg együtt a tanulást és a tudást megbecsülő, mindenkinek esélyt adó, új magyar köztársaságot! Ez a közös célunk. Gyertek velünk!”

A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációt a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport szervezete, a tüntetéshez mintegy két tucat civil szervezet is csatlakozott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top