+ Film

Vastaps a Kolonics-filmnek

Vastaps a Kolonics-filmnek

A hat évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt olimpiai bajnok kenus legendáról készült egész estés dokumentumfilm díszbemutatóját tegnap tartották az Urániában.

Vastapsot kapott, többen pedig meg is könnyezték a Kolonics Györgyről, a hat évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt olimpiai bajnok kenus legendáról készült egész estés dokumentumfilmet a díszbemutatón.

Az Uránia Filmszínházban megtartott szombati zártkörű vetítésen Koló egykori versenyzőtársai, edzői és barátai, a magyar kajak-kenu sport meghatározó alakjai, valamint a sajtó képviselői vettek részt.

A Zentai Nóra által írt és Varga András rendezte alkotás 75 percben mutatta be a kenulegenda életútját, és a kitűnő sportember egyéniségét. A filmből kiderül, hogy Kolonics György egyrészt kitűnő technikájának, másfelől kitartó, megalkuvást nem ismerő munkabírásának köszönhette sikereit. A rendező a bemutató utáni beszélgetésen úgy fogalmazott, azért adta alkotásának a „…És az ég a vízre ráhajolt...” címet, mert ez fejezi ki a legjobban azt a pillanatot, ahogyan a kenulegenda eltávozott. Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója a filmben így fogalmazott:

A kenu művésze volt, ugyanakkor a keze egy igazi munkáskézre hasonlított.

Kolonics György halála a hivatalos jelentés szerint természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A kiváló sportoló a pekingi olimpiára készült, az lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken pedig 3-szor állhatott fel a dobogó felső fokára. Az olimpiai bronzérmes Kozmann György, Kolonics utolsó páros társa az alkotásban így emlékezett a 36 éves korában, 2008. július 15-én edzés közben elhunyt Kolonicsról:

…a csatamezőn hagyta a Földet, a legszebb pillanatban.

A film nemcsak a kiváló sportolónak állít emléket, de bemutatja azt is, hogyan ápolják tovább a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György emlékét, és mit jelent ő a későbbi generációk számára. Az alkotás a sportállamtitkárság és a Csepeli Önkormányzat támogatásával, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével, a Super8Group gyártásában jött létre, melyet a közmédia karácsonykor mutat majd be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top