+ Film

Rendőrségi helyszíneléseken körberajzolva fekvő holttesteket alakított a férfi

körberajzolva

A francia rendező elmondta, hogy a film ötletét egy gyilkossági ügyek felgöngyölítésében részt vevő színészekkel készült interjú adta.

A Körberajzolva című film ötlete a Libération című újság egyik interjújából támadt.

Húsz év után újra komédiát forgatott Jean-Paul Salomé, akinek Körberajzolva című krimivígjátékát csütörtöktől játsszák a magyar mozikban. A francia rendező elmondta, hogy a film ötletét egy gyilkossági ügyek felgöngyölítésében részt vevő színészekkel készült interjú adta.

Jean-Paul Salomé legutóbb 1994-ben rendezett vígjátékot Lányok fegyverben címmel. Azóta készített életrajzi és történelmi drámát, misztikus- és tévéfilmet, nevéhez fűződik a Kaméleon, az Arsene Lupin és a Belphégor – A Louvre fantomja című alkotás.

Legújabb filmjének főhőse, a negyvenéves Jean végső elkeseredésében bizarr munkát vállal: rendőrségi helyszínelésen holttesteket alakít az Alpok 1100 méteren fekvő síparadicsomában, hogy segítse a nyomozók munkáját egy gyilkossági ügy megoldásában. A Körberajzolva ötlete a Libération című újság egyik interjújából támadt.

A szezonon kívüli, alvó alpesi falu, Megéve, azért bizonyult ideális forgatási helyszínnek, mert a havas táj – akárcsak a Twin Peaksben vagy a Fargóban – vizuálisan is megadja azt a furcsa hangulatot, amely segíti a humor és a krimiszál kibontakozását – hangsúlyozta a rendező.

A főszereplőt alakító belga színész, Francois Damiens vicces, és érdekes a mozgáskultúrája – olyan „mint egy elefánt a porcelánboltban” -, amely pont egy ilyen szerepben, amikor halottat kell játszani egy bűntény rekonstrukciójához, kifejezetten érdekes volt.

A többi színészt, köztük a női főszereplőt, Géraldine Nakache-t, a belga színészhez válogatta a rendező.

Vígjátékot sokkal nehezebb megírni, mint leforgatni, és ahhoz, hogy a poénok a megfelelő helyre kerüljenek, elengedhetetlen a precíz forgatókönyv. Sok múlik a színészválogatáson is, ritmust pedig a vágással és a hanggal lehet adni a cselekménynek.

Vígjátékok esetében nagyon szembetűnő, ha valami nem működik, és amíg más műfajoknál később le lehet dolgozni ezt a hátrányt, addig ez a vígjáték esetében nagyon nehéz.

Hangsúlyozta, sokszor inkább nézőként gondolkodik, mint rendezőként, a végeredmény érdekli, és nem az, hogy kivel készítene szívesen filmet.

Ma már lazábban veszi a forgatásokat, és sokkal több spontaneitást enged meg a színészeknek, mint korábban, de adott esetben könnyebben is szól rájuk, ha kell.

Jean-Paul Salomé 2013 óta az UniFrance elnöke. A szervezet a forgalmazás mellett nemzetközi színtéren népszerűsíti a francia filmeket, fesztiválszerepléseket, premiereket és bemutatókat szervez, valamint minden év januárjában francia filmvásárt rendez Párizsban.

A cég éves költségvetése 8,5 millió euró, amelynek legnagyobb részét a Centre du Cinéma (CNC) biztosítja, de a külügyminisztérium és privát szponzorok is támogatják a működést. Harmincöt embert foglalkoztatunk, New Yorkban, Pékingben, Mumbaiban és Tokióban is működnek irodáink.

Ez olyan intézmény, ahol a rendezők, a művészek, a producerek és a forgalmazók együtt gondolkodnak azon, hogy a jövőben miként lehet megoldani a francia filmek nemzetközi népszerűsítését

– hangsúlyozta Jean-Paul Salomé.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top