+ Irodalom

Megtalálták Capek koncentrációs táborban készített rajzait

Karel Capek több száz, eddig ismeretlen útirajzára találtak a kutatók a világhírű író egykori prágai villájában.

Karel Capek több száz, eddig ismeretlen útirajzára találtak a kutatók a világhírű író egykori prágai villájában, amelyet a cseh főváros 10. kerületének önkormányzata egy éve vett meg az örökösöktől.

A villa megvételével Karel Capek (1890-1938) és testvére, Josef Capek (1887-1945) neves festő számos értékes személyes tárgya – köztük a könyvtár és a levéltár – került a városrész tulajdonába. A villában talált hagyatékot történészek és irodalmárok leltározzák. Szakértők számítottak arra, hogy az iratok közül előkerülhetnek Karel Capek eddig publikálatlan útirajzai, valamint Josef Capeknek a koncertrációs táborban készített rajzai. Az írónak a villában talált első ismeretlen fényképeit és leveleit a nyáron mutatták be a nagyközönségnek.

A kutatók nemrégiben kétfüzetnyi útirajzot találtak, amelyeket az író nyugat-európai, főleg skandináviai útja során készített, és eddig ismeretlenek voltak. Néhány tucatnyi rajz már megjelent Capek népszerű útikönyveiben, de az anyag nagyobbik, döntő része eddig ismeretlen volt. Már megtaláltuk Josef Capek koncentrációs táborban készített rajzai egy részét is

– mondta Bohumil Zoufalík, a kerület polgármestere hétfőn.

A polgármester szerint amint befejeződik a hagyaték átkutatása és leltárba vétele, a legértékesebb dolgokat a villában kiállítják. A két világháború közötti Csehszlovákiában fontos politikai-társadalmi szerepet is játszó író villáját a helyi önkormányzat a kulturális tárca segítségével 43,9 millió koronáért vette meg.

Karel Capek közeli barátja és befolyásos tanácsadója volt Tomás Garrique Masaryk első csehszlovák köztársasági elnöknek. A villa hírnevét az alapozta meg, hogy a két világháború közti időszakban péntekenként ott találkozott Masaryk és legszűkebb baráti köre, politikusok és művészek, hogy megvitassák az ország dolgait. A villa ezen részét emlékhellyé alakítják.

A város szeretné felújítani a villát körülvevő aránylag nagy kertet is, ahol medence is van, és amely a tervek szerint a jövőben különböző kulturális rendezvények, találkozók színhelye lehetne.

A két önálló lakásból álló villát 1923-1924-ben építtette a Capek testvérpár Ladislav Machon építész tervei alapján úgynevezett nemzeti stílusban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor szerint:

    A paraszti származású Maszarik prof. kiokoskodta, ki nyeri meg a világháborút! Ehhez igzíotta politikáját! Előkészítve Trianonban elért „eredményeit”! A magyar uralkodó osztály belső és külső privilégiumaihoz való makacs ragaszkodása szerepet játszott a Monarchia felbomlásában. Victor Tapié történészt idézi Fejtő Ferenc: Reqviem egy hajdan volt birodalomért. A Szent István teremtette Magyar urak baromsága!
    .„Unalom a rosszra hajló embert rosszá, a jóra hajlót boldogtalanná teszi, s valóban szánakozásra méltó kinek az életben dolga nincs.” Széchenyi Hitel 1836! S maguk tudják munkásságaik által elejét venni jövendő elaljasodásoknak”. Emlékezzünk a magyar nemesség volt a mai szóval uralkodó osztály, amely magának tartotta fenn az ország vezetés jogát. Akit Petőfi így jellemzett: „Nem írok, nem olvasok, én magyar nemes vagyok”… Munkátlanság csak az élet, van életem, mert henyélek”.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top