+ Tudomány

Újabb bizonyíték arra, hogyan jött létre az élet a Földön

föld

Kísérleti úton bizonyították orosz tudósok annak a lehetőségét, hogy az élet csíráit meteoritok hozhatták a Földre.

Kísérleti úton bizonyították orosz tudósok annak a lehetőségét, hogy az élet csíráit meteoritok hozhatták a Földre. 

Egyik termofil, azaz hőkedvelő baktérium esetében sikerült demonstrálnunk, hogy egy meteorit felszínén a mikroorganizmus túlélhetné a légkörbe való bejutást.

– jelentette ki Alekszandr Szlobodkin, az Orosz Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Az orosz kutató a moszkvai űrbiológiai és űrorvostudományi konferencián a Foton M4 műhold segítségével végzett kísérleteket ismertetve elmondta, hogy az űreszköz külső felületére két 10 centiméter átmérőjű, egy centiméter vastagságú bazaltkorongot erősítettek. A korongokba 12-12 lyukat fúrtak, ezek mindegyikébe 15-15 milligrammnyi baktériumot töltöttek, majd lezárták. A kísérletekben 11 féle termofil baktériumot és 4 féle spóraképző mikroorganizmust alkalmaztak.

A repülés során több lyukból kiesett a “tömés”, végső soron a Foton M4 visszatérte után összesen háromban találtak élő baktériumokat. “Egyetlen baktériumtörzs állta ki az utazást” – hangsúlyozta a tudós, bár nem tudta pontosan megmondani, hogy hány mikroorganizmus vészelte át a kozmikus kalandot és a visszatérést.

Mindössze néhány baktériumról van szó. Viszont táptalajba helyezve a mikroorganizmusok szaporodni kezdtek.

A Foton mikrogravitációs anyagtudományi kutatásokhoz alkalmazott szovjet, majd orosz műholdsorozat, első prototípusát 1985-ben indították. Továbbfejlesztett, modernizált változata a Foton M széria, amelyen már űrbiológiai kutatásokat is végezték. A sorozat első műholdját 2002-ben bocsátották fel, 2005-ben és 2007-ben az Európai Űrügynökség részvételével további két Foton M műholdat indítottak. A Foton M4, amelyet ez év július 18-án bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurból, nem egészen másfél hónap múlva ért földet Orenburg közelében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top