+ Képzőművészet

12 éve darabokra tört, most újra kiállítják a szobrot – fotó

metropolitan

Az Ádámot ábrázoló életnagyságú márványszobor keddtől lesz látható a New York-i Metropolitan Múzeum új, velencei szobrászatot bemutató galériájában.

Újra kiállítják azt a 15. századi velencei szobrot a New York-i Metropolitan Múzeumban, amely 12 évvel ezelőtt tört darabokra, amikor leesett a talapzatáról – írja a hirado.hu.

Az Ádámot ábrázoló életnagyságú márványszobor keddtől lesz látható a múzeum új, velencei szobrászatot bemutató galériájában. Az alkotás a velencei reneszánsz szobrászmester, Tullio Lombardo műve. A szobor 2002 októberében dőlt le, amikor a talapzat egy része levált.

Az alkotás a zuhanás következtében 28 nagyobb és számtalan apróbb részre tört, a legsúlyosabb sérülések a végtagjain és a figura támaszául szolgáló dekoratív fatörzsön keletkeztek.A szobor helyreállításán 12 éven át dolgoztak a restaurátorok, és az alkotás biztos rögzítésének érdekében a múzeum munkatársai igénybe vették anyagtudósok segítségét is. A múzeum közlése szerint az együttműködés a nagyméretű szobrok megóvásának új módjához vezetett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top