+ Film

Meghalt Daniel Boulanger

Az írót 1971-ben a Francia Akadémia díjával tüntették ki. A legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat 1974-ben a Hajts, kocsis! című novellájáért kapta.

Meghalt Daniel Boulanger francia író, forgatókönyvíró, színész hétfőn, 92 éves korában – jelentette be a Goncourt Akadémia.

Az írót 1971-ben a Francia Akadémia díjával tüntették ki. A legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat 1974-ben a Hajts, kocsis! című novellájáért kapta. A Goncourt Akadémia tagja volt 1983 és 2008 között.

Az 1922. január 24-én született Boulanger termékeny szerző volt, mintegy ötven könyve jelent meg: regényeket, novellákat, verseket írt. Első regényei az 1950-es évek végén jelentek meg. Főként a vidéken élők, az egyszerű emberek érdekelték, akikben feltáratlan kincsekre talált.

Boulanger mozi- és tévéfilmek forgatókönyv- és dialógusírója is volt, leghíresebb alkotásai között szerepel Philippe de Broca 1964-ben bemutatott, Riói kaland című filmje és az 1973-as Két férfi a városban, José Giovanni filmje. A francia újhullám filmjeiben számos kisebb szerepet is játszott, kopasz, vaskos, joviális figuraként tűnt fel a Kifulladásig című Godard-filmben meg az A menyasszony feketében volt című alkotásban.

Magyarul két elbeszélése jelent meg, a Hajts, kocsis! és a Veszélyes szívesség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top