+ Média

Ilyen az, ha a hatalom dönti el, ki érezheti magát biztonságban

Ilyen az, ha a hatalom dönti el, ki érezheti magát biztonságban

„A burzsoázia az egyetlen forradalmi osztály.” Papp Kinga Réka, a Tedd magad szabaddá! tüntetés egyik főszervezője kommentálta a tegnapi eseményeket. Kellett a netadó, hogy zúduljon a több tízezres tömeg?

A szabadság első feltétele, hogy nem kell kipótolni sajátból.” Papp Kinga Réka, a Humán Platform által október 23-ra szervezett Tedd magad szabaddá! tüntetés egyik főszervezője kommentálta Facebook-oldalán a tegnap eseményeit. Tényleg kellett a netadó, hogy zúduljon a több tízezres tömeg? 

„A burzsoázia az egyetlen forradalmi osztály. Továbbra is.

Ma este a József Nádor téren egy tüntető táblájára ez volt írva: „Eddig levegőnek néztünk titeket, de mostantól az ellenségeink vagytok!”
Frappáns összefoglalása annak, hogyan reagál a boldog középosztály java része arra, amikor a szolidaritás rendszerei és a biztonság garanciái körül szorul a hurok.

Alkotmány? Piha! Szegények üldözése? Haggyámá! Közoktatás szétverése? Leszarom, legfeljebb waldorfba adom a kölyköt.

Amíg ki lehet bekkelni kerülőutakon, kapcsolatok és különeljárások révén, addig a jól élő embert nemigen izgatja fel holmi jogegyenlőség, hozzáférés meg rászorultságok ügye. Majd amikor a primér létfeltételét: a kerülőútjai legfőbb csatornáját, a megélhetését, szabad levegőjét, privát megoldásait biztosító alapszükségletét – jelen esetben az internetet, mindannyiunk svarcgeseftjét – próbálja korlátozni az állam, akkor zúdulunk az utcára több tízezren. Ennek lesz hatása.

Félre ne értsetek: nagyon örülök a mai tüntetésnek. Ismeretlenül is büszke vagyok a szervezőkre, a hatalmas részvételre, a kemény kiállásra. (Én speciel erőszakmentes vagyok, de nem bírnék most hirtelen vésztörvényszéket összehívni némi rongálás miatt.) Örülök, hogy ebben az ügyben nem a jól bejáratott aktivista arcoknak kellett összekapniuk magukat, hanem egészen új embereknek esett le a tantusz: nem, bazmeg, nem vagyunk biztonságban. Ez nagy dolog. És szuperül csinálták. Ez még nagyobb dolog. Gratulálok!

Ma láttuk – eddig is tudtuk -, hogy az eddig csendben maradt emberek nem hülyék: nekik is feltűnt Szijjártó fürdőszobája, Paks, a Putyin-barátság, a trafikügyek, a jogrend felszámolása és minden más. Sokuknak mégis most lett túl sok. Ez teljesen rendjén való. Üdvözöljük őket örömmel! Rájuk vártunk mostanáig. Nem mi, bejáratott aktivisták fogunk itt hirtelen változást csinálni, hanem azok, akiknek a legkevesebb kedve van hozzá.

Ők képesek rá. Ők a valódi forradalmi osztály, amely a saját érdekében valóban meg bír mozdulni. Mi itt vagyunk, hogy segítsük őket.

De még hiányzik egy nagyon fontos elem a képből.

A magyar társadalomból hiányzik az az alapvető tudás, hogy mire valók a nagy szociális rendszerek. Hogy a jogbiztonság és a szociális háló nem valamiféle horgolóklub mályvacukortól elködlött hagymázas ötletei, hanem mindannyiuk létfeltételei. Minimális garanciák ahhoz, hogy ne a vakszerencsén múljon, ki hol végzi. Mert a vakszerencse nem csak a most éppen alul lévőkkel tud pocsékul bánni. Ha a hatalom dönti el, ki érezheti magát biztonságban, akkor senki nincs biztonságban. Ezt nem egymás miatt, hanem mindenkinek önmaga miatt kell észben tartani.

Nagyon örülnék, ha a mostani internetadós agyrémen méltán és nagyon helyesen felindult embereknek, ha lassan is, de csak kibukna a száján: ahogyan a netet, úgy bármi mást is elvehetnek. A nagyját már el is vették. Csak mostanáig kipótoltuk sajátból.

A szabadság első feltétele, hogy nem kell kipótolni sajátból.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top