+ művészet & politika

Öncsonkítással tiltakozik az orosz művész

Pjotr Pavlenszkij orosz akcionista művész ismét erős performanszban tiltakozott az orosz hatalmi apparátus ellen.

Pjotr Pavlenszkij a törvényszéki pszichiátriai intézet kerítésén tiltakozott az oroszországi hatalom módszerei ellen – egy rendkívül kemény akcióval.

Pjotr Pavlenszkij orosz akcionista művész ismét erős performanszban tiltakozott az orosz hatalmi apparátus ellen. Október 18-án meztelenül felmászott a moszkvai V. P. Szerbszkij Törvényszéki Pszichiátriai Intézet betonkerítésének tetejére és egy hatalmas konyhakéssel levágta a fülcimpáját. Az akció neve „Отделение” volt. A szó többértelmű, jelentései: „hivatal, osztály, részleg, elhatárolódás, különválás”.

Az akciót Pavlenszkij asszisztense, Okszana Saligina fotózta, majd a képeket és Pavlenszkijnek az akciót értelmező szövegével együtt megosztotta a Facebookon. A művészt természetesen rendőrök vitték el, majd szállították a Botkinról elnevezett kórházba, hogy ellássák a sebét és kezeljék az esetleges megfázását, mivel az akció idején Moszkvában 0 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Pavlenszkij az „oтделение” szó többértelműségét kihasználva, az orosz hatalomnak arra az immár nagy történelmi múltra visszatekintő módszerére reflektál, amellyel az a politikailag nemkívánatos embereket, ellenzékieket, művészeket börtön helyett erőszakkal elkülöníti, elmegyógyintézeti kezelés alá helyezte és helyezi. Ennek a hatalomtechnikai módszernek az emblematikus helye 1921-es alapítása óta a V. P. Szerbszkij Törvényszéki Pszichiátriai Intézet.

pjotr_pavlenszkij_2

Fotó: artporal

Pavlenszkij szerint, ahogy a kés elválasztja a fülcimpát a testtől, úgy választja- és különíti el a pszichiátria betonfala az épelméjűek társadalmát az őrültekétől. A pszichiátriát politikai célokra alkalmazva a rendőrségi apparátus hatalmat szerez a fölött, hogy eldönthesse, ki épelméjű és ki őrült. Pavlenszkij szerint a fehér köpenyes bürokrata levágja, lemetszi a társadalomról azokat a darabokat, amelyek akadályozzák egy tökéletesen monolitikus diktatúra kiépülését.

Az akcióról tovább az artportalon, Cséka György cikkében olvashatsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top