+ Építészet

Ismét égett a híres vitorlás

cutty sark

A kárbecslők a nap folyamán is dolgoztak a hajón.

Keresés a weben

Tűz pusztított vasárnap reggel a híres brit vitorláshajón, a kelet-londoni Greenwich egyik szárazdokkjában kiállított Cutty Sarkon.

Az 1869-ben vízre bocsátott klipper hét éve egy tűzvészben szinte teljesen elpusztult, áldozatos munkával állították helyre öt éven át. A vasárnap reggeli tűz a hajó egyik fedélzetét károsította. A londoni tűzoltóság illetékese szerint a hármas fedélzet négy négyzetméteres területét károsította a tűz.

A tűzoltók hihetetlenül gyorsan dolgoztak, hogy ellenőrzés alá vonják a kicsiny tüzet, és minimalizálják a károkat

– idézte George Vostot, a helyi tűzoltók vezetőjét a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

A kárbecslők a nap folyamán is dolgoztak a hajón, ám ennek ellenére a látogatók előtt megnyitották a brit tengerhajózás egyik ékkövét.

1869-es vízre bocsátásakor a Cutty Sark a világ legfejlettebb technológiájú kereskedelmi hajója volt, évről évre sebességi rekordokat döntött, amit a hajótest különlegesen ívelt, keskeny formája és a rendkívül nagy vitorlafelület tett lehetővé.

Később gyapjút szállított Ausztráliából Angliába, majd portugál hajóstársaságoknak adták el. A múlt század húszas éveiben került vissza angol tulajdonba, helyreállították, és egy ideig még kiképző hajóként használták.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kakambuki szerint:

    A világ csodálta őket a hajócsodákat a maguk korában. A klipperek a tenger musztángjaiként száguldva hasították a vizet, föld körüli versenyeken fogadtak rájuk hogy melyikük ér célba legelőbb. A tengeri hajózás hőskora volt, kár hogy nem élhettem, már akkor.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top